Pres på EU og USA for ny dataaftale

EUs datatilsyn står klar med bøder og sagsanlæg, hvis der ikke inden udgangen af januar 2016 foreligger en ny aftale, som beskytter europæeres data ordentligt.

Datasagen mod Facebook, som betød sønderskydningen af den 15 år gamle dataudvekslingsaftale mellem USA og EU, har lagt solidt pres på for at få ordentlige regler på plads. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Domstolens skrotning af en 15 år gammel dataudvekslingsaftale mellem Europa og USA har lagt så meget pres på de langtrukne forhandlinger, at både EU og USA nu siger, at de snart kan være enige om de nye regler, som skal gælde, hvis amerikanske virksomheder - heriblandt giganter som Google, Apple, Microsoft og Facebook - også i fremtiden vil overføre europæeres personlige data til servere, der står i USA.

EUs justitskommissær, Vera Jourová, sagde tidligere på ugen, »der er i princippet enighed om disse ting, men vi diskuterer stadig, hvordan man sikrer, at disse forpligtelser er bindende nok til fuldtud at imødekomme de krav, som retten har stillet«. Hun har fortalt Europaparlamentet, at der er sket væsentlige fremskridt forud for hendes kommende besøg i USA midt i november.

Den amerikanskehandelsminister, Penny Pritzker, som har kritiseret EU-dommen, siger til nyhedsbureauet Reuters, at »en aftale er inden for rækkevidde«. Hun tror, at »vi vil kunne have en aftale klar om kort tid«.

EU-Domstolen: Dataoverførsler er ulovlige

For tre uger siden afsagde EUs højeste, juridiske myndighed, EU-Domstolen, en banebrydende og overrumplende dom, som ophævede gyldigheden af den såkaldte »Safe Harbour«-aftale fra 2000 mellem EU og USA. USA betragtes ikke som et datasikkert land, og derfor skal virksomheder, som ønsker at opbevare europæiske data fysisk i USA melde sig til ved at udfylde et onlineskema hos det amerikanske handelsministerium, hvor de på tro og love angiver, at de vil beskytte europæeres data efter europæiske forskrifter. Omkring 4.000 amerikanske virksomheder har meldt sig til.

Men ingen kontrollerer, at det sker, og EU-Domstolen underkendte derfor aftalen. Den irske landsret havde rejst spørgsmålet i EU, fordi der kører en sag, som den 28-årige østrigske jurastuderende Maximilian Schrems har anlagt mod det irske datatilsyn, som ikke ville gøre noget ved en klage over, at det sociale netværk Facebook har overført Max Schrems' data til USA. Facebook har europæisk hovedsæde i Irland, og det irske datatilsyn skal derfor sikre, at lovgivningen overholdes, og at alle data beskyttes.

Domstolens underkendelse kom efter den tidligere amerikanske efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv amerikansk spionage og aflytning foretaget af den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSA og andre amerikanske myndigheder.

Frist til januar - så falder hammeren

Det er ikke kun giganterne, der står i problemer til halsen, hvis nogen trækker stikket fra Europa til USA. Masser af IT-systemer, som kører over netforbindelsen, lagrer personlige data i USA. Det gælder f.eks. lønudbetalingssystemer, personalehåndteringssystemer, luftfartsselskaber, Mastercard m.fl.

De 28 EU-landes datatilsyn har efter et lynmøde i Bruxelles 6. oktober oven på det, som datatilsynene kalder »en historisk afgørelse«, meldt ud, at virksomheder, der fortsat overfører data, risikerer at blive idømt bøder, hvis ikke EU-Kommissionen og USA har et nyt system klar om senest tre måneder.

»Hvis der ikke ved udgangen af januar 2016 foreligger en passende løsning med de amerikanske myndigheder og afhængigt af en vurdering af overføringsværktøjerne, som datatilsynene foretager, er EUs databeskyttelsesmyndigheder forpligtet til at tage alle nødvendige og passende skridt, som kan omfatte koordinerede aktioner,« advarer datatilsynene i den fælles udtalelse efter mødet.

Den amerikanske handelsminister er sur over domstolens benspænd.

»Det koster en masse penge, frem for alt for små og mellemstore virksomheder, som er afhængige af Safe Harbour,« sagde hun irriteret.

Skoler får råd

EU er i forvejen i gang med at stramme sin databeskyttelse, så den bliver ens i alle 28 medlemslande. Der lægges op til væsentlige stramninger og til store bøder, hvis der sker overtrædelser af lovgivningen. Forhandlingerne har dog varet i flere år, og det er stadig umuligt at sætte en dato på, hvornår lovgivningen kan godkendes og træde i kraft.

Det britiske datatilsyn har givet landets skoler besked om, at de ikke er nødt til at holde op med at bruge de store internettjenester af frygt for, at de dermed overtræder lovgivningen.

»Der er ingen ny og umiddelbart trussel for hver enkelts personlige data, som pludselig er dukket op, og som vi er nødt til at handle hurtigt for at forhindre. Organisationer, heriblandt skoler, har gjort det rigtige ved at holde sig opdateret om lovgivningen, men vi råder ikke folk til at skynde sig med at foretage ændringer lige nu,« oplyser datatilsynet til britiske BBC.