Prego! Vestager blåstempler kæmpemæssig redningskrans til fallerede italienske banker

Italienske skatteydere smider med EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestagers velsignelse 130 milliarder kroner i kreditter og kolde kontanter i redningsaktion af to fallerede banker. Gælden bør bekymre, mener bankanalytikere.

Italienske skatteydere smider med EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestagers velsignelse 130 milliarder kroner i kreditter og kolde kontanter i redningsaktion af to fallerede banker. Gælden bør bekymre, mener bankanalytiker.Foto: Torkil Adsersen og Alessandro Bianchi. Fold sammen
Læs mere

Det italienske bankvæsen må nok engang forlade sig på skatteyderhjælp og god vilje fra EU i bestræbelserne på at undgå en omfattende nedsmeltning af italiensk økonomi.

Det står klart efter, at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager har tilladt en redningsaktion, der skal forhindre krisen hos de to nødlidende banker Veneto Banca og Banca Popolare di Vicenza (BPVI) i at sprede sig til resten af den italienske økonomi, fremgår det af et kommissionsdokument.

»Italien regner den statslige hjælp nødvendig for at undgå økonomiske forstyrrelser i Veneto-regionen, som et resultat af likvidationen af  BPVI og Veneto Banca, der forlader markedet efter en lang periode med alvorlige, finansielle vanskelligheder,« skriver kommissæren i meddelelsen.

Samlet er pakken ifølge Finacial Times og Reuters på 17 milliarder euro (131 milliarder kroner) og skal dække dårlige lån og store tab på engagementer, der er slået totalt fejl. I løbet af det seneste år har bankerne allerede fået 3,5 milliarder euro i støtte fra landets hjælpefond Atlante.

Med pakken lægges de gode forretninger i de to nødlidende banker over i den stærkeste, italienske bank Intesa Sanpaolo, der bliver betalt 5,2 millioner euro (40 milliarder kroner), samtidig gives der garantier for ca. 12 milliarder euro (90 milliarder kroner). Intesa Sanpaolo fortæller mandag ifølge avisen La Repubblica, at man regner med, at planerne kan lukke 600 bankafdelinger og udløse afskedigelser på frivillig basis af 3.900 ansatte.

Dekretet, der indeholder hjælpepakken, skal stemmes gennem det italienske parlament i løbet af 60 dage, skriver Financial Times. Redningen vil formentlig møde kritik, fordi det er skatteyderne og ikke bankkunderne, der redder bankerne. Det har ellers været et centralt element i EUs bankregler, at den finansielle sektor selv skulle rydde op efter sig og ikke forlade sig på statslig hjælp.

Stadig problemer
Hjælpeaktionen fjerner ingenlunde alle de omfattende problemer i Italiens banksektor, hvor regeringen også har været i forhandlinger med EU om en lignende pakke til en af verdens ældste banker, Monte dei Paschi di Siena, på 8,8 mia. euro, eller 65 milliarder kroner. Fire mindre banker er allerede blevet lukket.

Chefanalytiker i Dansk Bank Pernille Bomholdt Henneberg vurderer, at situationen i Italien er alvorlig, men den måler sig ikke med den overhængende fare, der var for europæisk økonomi, da gældskrisen var på sit højeste.

»Landet har en banksektor, der stadig har problemer og må få statslige midler. Italien har en gæld på 133 procent af BNP, og det må maksimalt være 60 procent. Man skal bruge nogle kræfter på at nedbringe den gæld, og  i og med at man ikke har en særlig stærk økonomisk vækst bliver det svært,« siger hun til Berlingske Business.

Hun bakkes op af cheføkonom i Sydbank Jacob Graven, der forklarer, at redningen af de to konkursramte italienske banker i sig selv ikke betyder alverden. Han peger på, at det længe har været kendt, at bankerne var i alvorlige problemer.

»De fleste regnede med, at den italienske stat måtte skride ind inden længe. Redningen i weekenden har derfor heller ikke påvirket de finansielle særlig meget her mandag morgen,« skriver han i en email til Berlingske Business.

Jacob Graven vurderer heller ikke, at regningen til den italienske stat på i første omgang godt 5 milliarder euro slår bunden ud af den italienske statskasse.

»Mere alvorligt bliver det naturligvis, hvis garantierne på i alt omkring 17 milliarder euro ender med at gå tabt. Selv det vil dog ikke skubbe den italienske stat ud over afgrunden,« skriver cheføkonomen, der mener, at det først bliver kritisk, hvis større banker må reddes af staten.

Ifølge den italienske nationalbank over 12 procent dårlige lån, hvor kunderne ikke betaler renter og afdrag som aftalt. Det giver en simrende usikkerhed om, at flere banker kan komme i livstruende problemer – især hvis italiensk økonomi igen bremser op, mener Jacob Graven.

I alt har Italiens bankvæsen dårlige lån for op mod 2.625 milliarder kroner eller omkring en tredjedel af Eurozonens dårlige gæld, altså lån, man ikke venter indfriet.