Poul Erik Bech forærer sit livsværk væk

Den kendte ejendomsmægler Poul Erik Bech overdrager hovedparten af sin virksomhed til en velgørende fond. Det sker for at fremtidssikre virksomheden, så pengene ikke forsvinder ved fremtidige generationsskifter.

Poul Erik Bech støtter også barndomsbyen Varde igennem foreningen »Bevar Varde«. Og han står bag »Kunsthal Varte«, hvor kunstnere kan bo og arbejde gratis i en slags refugium. Arkivfoto: Jeanne Kornum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejendomsmægler Poul Erik Bech, hvis boligbutikker er velkendte i det københavnske bybillede, overdrager hovedparten af sin virksomhed til en velgørende fond. Det sker i en alder af 66 år, og efter at han i bedste »Matador«-stil åbnede sin første ejendomsmæglerbutik i 1978 lige ved Nørreport Station i København. Siden er virksomheden vokset til at omfatte 45 boligbutikker over hele landet, 16 erhvervscentre og et par boligbutikker i Sverige og Frankrig med i alt 400 ansatte. Dermed ejer Poul Erik Bech enten alene eller i samarbejde med lokale partnere tæt ved en fjerdedel af den samlede EDC-kæde, som står for knap 20 procent af alle bolighandler herhjemme.

Det er 60 procent af virksomhedens egenkapital på næsten 200 millioner kroner, der overdrages til en ny fond, der får navnet »Poul Erik Bech Fonden«. Den skal støtte kulturelle aktiviteter, kunstnere, udsmykning af byrum, udvikling inden for mæglerbranchen plus børn, flygtninge og handicappede. Det er de løbende overskud fra mæglervirksomheden, der skal gå til de gode formål.

Af de resterende 40 procent af aktierne i virksomheden overdrages de 30 procent til Poul Erik Bechs datter, Jane Bech, mens han selv beholder de sidste ti procent. Poul Erik Bechs andet barn, Michael Bech, skal derimod overtage virksomhedsdelen »Handels- og Industrikoncernen«, der især tager sig af ejendomsadministration, og som Poul Erik Bech har bygget op siden 1980. Den har aktiver for 250 millioner og en egenkapital på 100 millioner kroner. Samlet set går de to børn glip af en arv på en trecifret millionsum. Men det har den kendte ejendomsmægler drøftet nøje med sin familie, og Poul Erik Bech siger selv, at han føler sig lettet over, at fremtiden for hans virksomhed nu er sikret.

»På et tidspunkt skal man træffe et valg. Men da er man måske blevet syg. Så det er rart at få det gjort, mens man har kræfter og overskud,« siger Poul Erik Bech, der fortsætter som leder af virksomhedens daglige drift. Poul Erik Bech har i mange år opkøbt og renoveret flere bygninger særligt i barndomsbyen Varde, som han støtter gennem foreningen »Bevar Varde«. Poul Erik Bech står også bag »Kunsthal Varte«, hvor kunstnere kan bo og arbejde gratis i en slags refugium. Kunsthal Varte staves på denne specielle måde for både at spille på det engelske udtryk for kunst og lede tankerne hen mod Varde. At Poul Erik Bech overdrager sin virksomhed til en fond skyldes også, at han gennem mange år har set sig selv som en slags frihedskæmper i forhold til finanssektorens giganter, Nordea, Danske Bank og Nykredit. De har siden en lovændring i 1989 opslugt hovedparten af alle danske ejendomsmæglere. Den skæbne ønsker Poul Erik Bech ikke skal overgå hans boligbutikker, der sidste år omsatte for 300 millioner kroner og gav et overskud på 37 millioner kroner. Derfor er der nu fundet en konstruktion, hvor de fleste af pengene bliver i virsomheden, og hvor en række almene og gode formål, som Poul Erik Bechs hjerte banker for, tilgodeses. Flere andre danske virksomheder har samme ejerstruktur, eksempelvis COWI, Rambøll, Aarslev, Salling og selveste A. P. Møller - Mærsk.