Postnord mister millioner af breve i Sverige

Interne dokumenter fra PostNord viser, at millioner af breve, der har været i PostNords varetægt, kan være gået tabt. Det skriver svensk medie.

ARKIVFOTO. PostNord Danmark har driftsunderskud på mere end 200 millioner svenske kroner i første kvartal. (se Ritzau historie 280929) -Arkiv- Postnord - det fælles dansk/svenske statslige postselskab - kommer med regnskab for 2016 fredag morgen 10. februar 2017 kl. 08:30. Ifølge forlydender i svensk presse ventes der et katastroferegnskab, der ikke mindst skyldes grasserende underskud i den danske del - - - . (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En intern kvalitetsundersøgelse af PostNord er havnet i hænderne på det svenske medie SvD. Undersøgelsen gik ud på, at sende en masse breve, der har en chip, som kan spores for at teste nøjagtigheden af modtagelserne af brevene.

Men noget er gået galt, skriver SvD. For ifølge oplysningerne, som mediet er kommet i besiddelse af, er et ikke ubetydeligt antal breve forsvundet fra PostNords varetægt. Faktisk op i mod 5,5 millioner forsendelser.

SvD har i løbet af foråret gået svenske PostNord efter i bedene, og er kommet i besiddelse af fortrolige oplysninger, som PostNords ledelse selv betegner som ”internt materiale”. Det drejer sig om et stort antal test-breve, såkaldte ”transpondere”, der er sendt i forbindelse med PostNords kvalitetsundersøgelse i 2016, og ifølge SvD’s oplysninger er markeret som ”tabte” i kvalitetsundersøgelsen.

0,3 procent af test-brevene betegnes som ”tabte”, og det svarer til 5,5 millioner tabte breve ud af de samlede 1,8 milliarder breve, som PostNord sendte i 2016.

PostNord afviser at be- eller afkræfte tabet af brevene over for SvD, men en kommunikationsmedarbejder fortæller, at den mest almindelige årsag, til at et af test-brevene meldes som tabt, er, at chippen, eller transponderen, er holdt op med at virke.

Det er dog uvist, hvor mange af de forsvundne breve, der kan skyldes tekniske problemer, og hvor mange der reelt er gået tabt. SvD har bedt om tal fra tidligere år, da en sammenligning af tidligere tal ville være en mulighed for at blive klogere på årsagen. Men de tal ønsker PostNord ikke at udlevere, skriver SvD.

Selskabet blev skabt i 2009 ved sammenlægningen af Post Danmark og det svenske Posten AB. PostNord er i fællesskab ejet af den danske og svenske stat, og er for tiden i dyb krise blandt andet på grund af de faldende brevafsendelser. PostNord har bedt ejerne om 2,3 milliarder kroner til en omlægning af firmaet.