PostNord klar med redningsplan: Post én gang om ugen og tusindvis af fyringer

Der bliver gjort klar til store besparelser i PostNord, der skærer tusindvis af job væk de kommende år og beder om penge fra staten. Tillidsmand håber, at politikere vil gøre andet end at stange fyresedler ud.

(Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der mangler milliarder i kassen hos PostNord, der gør klar til at fyre ansatte og skære selskabets aktiviteter til.

I en pressemeddelelse oplyser selskabet, at der mangler 2,34 milliarder danske kroner, samtidig lægges der op til mellem 3.500-4.000 danske fyringer over de næste to til tre år.

Når ændringerne er faldet på betyder det også, at breve kun bliver håndteret inden for fem dage. Det bliver et såkaldt basisflow, der kun omdeles til den enkelte husstand én dag om ugen. Det vil dog stadigvæk kunne lade sig gøre at sende brev frem inden for et døgn, når man bruger de såkaldte kvikbreve.

Derudover bliver det også et farvel til reklamer og lokale ugeaviser, da selskabet ikke kan omdele adresseløse og lokale ugeaviser på bestemte dage, som det kendes i dag.

Tillidsmand i PostNord Eigil Johannesen mener, at det er afgørende, at der kommer en afklaring i forhold til de spekulationerne, der har været omkring PostNords fremtid i pressen.

»Nu er der sat antal på fyringerne. Nu går det traditionelle faglige arbejde i gang, og det er stadig mit håb, at de ansvarlige politikere ikke kun er interesseret i at give fyresedler, men forsøge at give mulighed for at sikre en god forretning,« siger han med henvisning til, at flere erhvervsorganisationer har ønsket at begrænse selskabet forretningsområder.

Det økonomisk morads i PostNord kom for alvor frem i begyndelsen af året, hvor det stod klart, at særligt den danske del af selskabet havde tabt milliarder af kroner.

Onsdag 22. februar afholdte partierne i postforliget et hastemøde hos transportminister Ole Birk Olesen (LA) omkring situationen i PostNord, der ifølge selskabet selv tynges af faldende brevmængder. Og her blev partierne enige om at sikre den såkaldte befordringspligt.

Den betyder, at det statsejede postfirma skal stille et net af postkasser til rådighed over hele landet, såvel som at der skal bringes post ud i alle egne af Danmark.

Krisen i postvæsnet hænger ifølge PostNord uløseligt sammen med at færre sender breve. Brevmængderne er således faldet faldet 68 procent i perioden 2000-2015, og især den øgede digitale kommunikation fra det offentlige klandres for at recudere antallet af breve og dermed indtægterne til selskabet. Siden 2013 er 3.000 fuldtidsstillinger forsvundet i PostNords danske afdeling.

Sveriges stat ejer 60 procent af PostNord, mens den danske stat ejer de resterende 40 procent.