Postaftale bekræfter farvel til 4.000 ansatte

PostNord skal sige farvel til 4.000 ansatte i Danmark som følge af ny postaftale, der tilfører frisk kapital til den nødlidende koncern. Fyringerne vil ske i løbet af i år, lyder det fra fagforbund.

Postnord ved hovedpostkontoret i Aalborg. Blåt flag med Postnord Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den store økonomiske redningspakke, der skal redde posten i Danmark, betyder også et farvel til 4.000 ansatte.

Det fremgår af et faktaark om aftalen.

Allerede tidligere på året kom det frem, at en omstrukturering af posten vil betyde et farvel til mellem 3.500 og 4.000 medarbejdere. Det var den plan bestyrelsen satte i værk for at redde postvæsenet og fik valideret af McKinsey & Company.

Med den nye aftale, der er indgået mellem ejerne den svenske og danske stat, forpligter den danske stat sig til at kompensere PostNord med 1,5 mia. svenske kroner for udgifter i forbindelse med afskedigelser af tidligere tjenestemænd.

Der er allerede blevet foretaget en del afskedigelser i selskabet, hvilket kom frem i forbindelse med selskabets kvartalsregnskab, hvor der blev hensat knap 100 millioner kroner til den øvelse.

De mange fyringer skulle ifølge den oprindelige plan ske over to-tre år, men det ventes ifølge fagforbundet 3F at ske endnu hurtigere.

Lars Chemnitz, der er formand for postarbejdere og postbude i fagforeningen 3F, oplyser således til Berlingske, at fyringerne »helt indiskutabelt« vil ske inden årets udgang.

Krisen i postvæsnet hænger ifølge PostNord uløseligt sammen med at færre sender breve. Brevmængderne er således faldet faldet 68 procent i perioden 2000-2015, og især den øgede digitale kommunikation fra det offentlige klandres for at recudere antallet af breve og dermed indtægterne til selskabet. Siden 2013 er 3.000 fuldtidsstillinger forsvundet i PostNords danske afdeling.

Den danske del af PostNord har nemlig haft underskud siden 2012, og sidste år havde koncernen PostNord – der også omfatter den svenske del – et drifts­underskud på 1,6 milliard kroner.