Post Danmark vil af med postarbejdere over 60 år

Post Danmark har netop inviteret alle medarbejdere over 60 år til informationsmøde om, hvor stor en pose penge de kan få, for at gå på pension med det samme.

Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Dagbladet Information.

»Staten er åbenbart så glade for deres medarbejdere over 60, at de er villige til at betale dem for at forlade virksomheden,« siger en Post Danmark-medarbejder, der ikke vil stå frem med navn, til information.

Det første informationsmøde blev holdt i Køge i onsdags, og der er planlagt yderligere seks møder i januar fordelt over hele landet. Årsagen er, at Post Danmark regner med at skulle fyre 2.000-2.500 medarbejdere over de næste tre år, og postledelsen håber på, at to ud af tre frivilligt fratræder.

Medarbejdere over 60 år kan få to års ekstraordinært pensionsbidrag og op til seks måneders løn. Det svarer til 100.000-200.000 kr. alt efter, hvor mange år de har været ansat og på hvilken overenskomst.

Det er en forargelig praksis, mener økonom i Ældre Sagen, Jens Højgaard.

»Alle taler om, at vi skal have ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet, og så forsøger man samtidig fra arbejdsgivers side at få folk over 60 til at holde op. Det her viser, at der altså er lang vej igen, før holdningen på arbejdsmarkedet bliver ændret,« siger Jens Højgaard til Information.

Det er særligt hyklerisk, at det er en statsejet virksomhed, der skubber de ældre ud, mener Enhedslistens Frank Aaen, der nu vil spørge finansministeren om hans holdning til Post Danmarks fremgangsmåde.

»Det er pinligt, at en offentligt ejet virksomhed står for en politik, der går stik imod ønsket om, at ældre skal kunne blive længere på arbejdsmarkedet,« siger Frank Aaen til InformationI Post Danmark undskylder man sig med, at man har benyttet ordningen flere gange, senest sidste år, og at fratrædelsesordningen er baseret på postarbejdernes overenskomst.

»Vi gjorde præcis det samme for et år siden, og det har vi kun fået positive tilbagemeldinger på, også fra medarbejderne,« siger Palle Juliussen, der er personaledirektør i Posten Norden, som Post Danmark er en del af.

Sidste år holdt Post Danmark et lignende antal informationsmøder, og der valgte omkring 200 medarbejder over 60 år at tage imod tilbuddet ud af i alt 1.200 afskedigelser. Man regner med at andelen af seniorordninger bliver den samme denne gang, oplyser Palle Juliussen.

Desuden er det en frivillig ordning, påpeger han.»Man skal selv tage initiativ til at søge ordningen for i givet fald at komme i betragtning,« siger Palle Juliussen og understreger, at man gerne vil have en alderssammensætning, der dækker hele spektret.

Heller ikke postarbejdernes fagforening 3F Post kan se problemet i informationsmøderne.

»Jeg har intet hørt fra tillidsmændene andet end, at man er tilfreds. De fratrædelsesordninger er ikke særligt guldrandede. De er skabt for, at man kan komme lidt hurtigere ud, hvis man i forvejen er tæt på at gå, og så kan man beskytte et job for en kollega,« siger Lars Chemnitz, der er 3F's hovedforhandler for postarbejderne.

Men når man holder særlige informationsmøder, hvor alle medarbejdere over 60 år er inviteret, lægger det indirekte pres på de ældre for at stoppe, fastholder Jens Højgaard fra Ældre Sagen.

»Hvis man tager en bestemt aldersgruppe og indkalder til møder for at orientere om, at sådan og sådan kan de komme ud af arbejdsmarkedet, så er der jo tale om en form for negativ særbehandling, hvor man piller dem specielt ud,« siger Jens Højgaard.

Ifølge Frank Aaen er det et godt eksempel på, hvordan virksomhederne vælger at skubbe de ældste ud, når der skal reduceres.»Det skulle man hellere prøve at ændre i stedet for at fjerne efterlønnen,« siger Frank Aaen.

Det er et velkendt fænomen, men det er forkert at bruge enkeltstående eksempler til at konkludere, at man ikke kan reformere efterlønnen og få de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet, mener økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er professor ved Københavns Universitet.

»De kan jo sige nej. De kan blive prikket og sige 'næ, jeg har ikke noget ønske om at gå nu'. Det kan selvfølgelig være svært, hvis de yngre kolleger presser på for at bevare deres eget job. Det anerkender jeg, men man kan ikke bruge sådanne enkelttilfælde til at sige, at der ikke er brug for de over 60-årige på arbejdsmarkedet,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.