Porsches chef fyret i magtkamp

Koncerndirektør Wendelin Wiedeking blev det første offer for magtkampen mellem Porsche og VW om kontrollen over den tyske sportsvognsproducent.

Foto: Scanpix. Koncernchef i Porsche Wendelin Wiedeking tabte magtkampen i det tyske sportsvognsselskab. Ny chef bliver den hidtidige produktionschef Michael Macht.
Læs mere
Fold sammen
Porsches koncernchef Wendelin Wiedeking har trukket det korteste strå og er ikke længere leder af den kriseramte, tyske sportsvognsproducent. Det bestemte Porsches bestyrelse torsdag.

Dermed er Wiedeking blevet det første prominente offer for den overtagelsesmagtkamp, der gennem flere måneder har stået på mellem Porsche og VW.

Wiedekings efterfølger hos Porsche AG bliver den hidtidige produktionschef, Michael Macht, mens økonomichef Holger Härter forlader bilproducenten sammen med Wiedeking.

Millioner i fratrædelse
Begge chefer forlader Porsche med øjeblikkelig virkning og frasiger sig deres bestyrelsesposter i VW og Audi. Wiedeking får en godtgørelse på 50 millioner euro (375 millioner kroner), hvoraf halvdelen skal gå til en social fond.

Hans oprindelige kontrakt ville være udløbet i 2012. Härter får 12,5 millioner euro. Som begrundelse for fyringen meddelte Porsche, at Wiedeking og Härter med dette skridt "ville være et vigtigt bidrag til en fredelig løsning på situationen".

Klar til kapitalforhøjelse
Ifølge ledelsen er det så godt som sikkert, at VW trinvist overtager Porsche som det 10.mærke i VW-koncernen. Sportsvognsproducenten har oparbejdet en gæld på godt 10 milliarder euro (godt 75 milliarder kroner) ved blandt andet at erhverve knap 51 procent af aktierne i VW.

Porsches bestyrelse godkendte natten til torsdag en plan om en kapitalforhøjelse på fem milliarder euro (37 milliarder kroner), der kan føre til, at Volkswagen overtager sin medejer.

Bestyrelsen gav på mødet bag lukkede døre også grønt lys for, at selskabet kan forsøge at indgå en aftale med olieemiratet Qatar om opkøb af mellem 10 og 25 procent af aktierne i Porsche.

/ritzau/dpa