Porsche øger ejerskab af VW

Bilindustrien er hårdt ramt af finanskrisen, men hos Porsche holder man stadig den økonomiske speeder i bund: For den nette sum af 6,1 milliarder euro, omkring 45 milliarder danske kroner, øger den tyske sportsvognsfabrik sin andel af VW-aktier fra 42,6 til 50,76 procent.

Foto: Dirk Michael Deckbar/Scanpix. Overhaling. Mens resten af bilindustrien lider under finanskrisen, fortsætter Porsche med at købe VW-aktier.
Læs mere
Fold sammen
Investeringen konsoliderer ikke blot Porsches position som ejer af Europas største bilproducent. I den mere kuriøse afdeling gør det også sportsvognsspecialisterne fra Stuttgart til indirekte ejere af den svenske lastbilfabrik Scania. Her sidder VW nemlig på 69 procent af de bestemmende aktier, og dermed tvinges Porsche efter svensk lov til at give et ”overtagelsesbud” på Scania.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Porsche dog ingen interesse i at udvide produktionen af sportsvogne med ikon-status som 911 og Boxster med tunge trucks og lette lastbiler. Porsche er kun forpligtiget til at byde minimumsprisen på Scania-aktien, og skal man tro analytikerne, bliver Porsches indtog i lastbilbranchen da også kortvarig: De forventer i stedet, at VW og Scania udvider samarbejdet med den tyske lastbilproducent MAN, da VW i forvejen ejer aktiemajoriteten i både Scania og MAN.

Triumf for Porche-chef
At Porsche spiller med de økonomiske muskler i en tid, hvor selv Toyota har røde tal i regnskaberne, er endnu en triumf for Porsche-chef Wendelin Wiedeking. I starten af 90erne var Porsche på fallittens rand, men siden introduktionen i 1996 af roadsteren Boxster og siden firehjulstrækkeren Cayenne, har Porsche og Wiedeking fejret triumf efter triumf.

Wiedeking krediteres om nogen for at være manden, der har forvandlet en lettere nørdet og støvet sportsvognsfabrik til at være bilindustriens mest profitable mærke med en nærmest ubetalelig ”brandvalue”. Pengene er rullet ind på kontoen i en grad, så Porsche ikke blot ejer mere end halvdelen af sit tidligere moderselskab, VW; i løbet af 2009 forventer Porsche at øge andelen af VW-aktier til 75 procent.

Ikke overraskende falder der også lidt af til direktøren for det hele. Ifølge det tyske Manager Magazin er Wiedeking Europas bedste betalte chef med en årsløn på den gode side af en halv milliard kroner.