Populære mobiltelefoner skal igen undersøges

De mest solgte mobiltelefoner i Danmark kommer igen under luppen i år og får denne gang ikke alene målt, hvor gode de er til at holde forbindelsen, når man taler, men også når man bruger data.

De mest populære telefoner i Danmark har vist sig ikke at have særligt gode antenner og er derfor selv skyld i, at forbindelsen indimellem hopper af. Nu bliver toptelefonerne igen officielt målt igennem, denne gang også for deres databrug. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle populære mobiltelefoner bliver nu igen målt for at få kortlagt, hvor gode de overhovedet er til at holde forbindelsen - og denne gang ikke kun på tale men også på data.

Det er Energistyrelsen, som nu er øverste officielle telemyndighed i Danmark, der vil gentage kortlægningen af telefonerne for at skabe klarhed over, at det ikke altid blot handler om dårlig mobildækning men også om, at de helt smarte og moderne telefoner faktisk ikke alle har ret gode antenner indbygget og derfor selv er årsag til, at forbindelsen falder ud.

»Vi vil i 2016 få foretaget nye målinger over de nyeste telefoner, og denne gang vil vi også se på datamålinger, altså f.eks. hvordan telefonerne reagerer på Facebook,« forklarede vicedirektør Stig Uffe Pedersen fra Energistyrelsen på telebranchens årsmøde, Tele2016, i København mandag.

Op til faktor 10 i forskel på kvaliteten

Eksperterne på Aalborg Universitet har tidligere officielt målt antennekvaliteten på de tyve mest solgte mobiltelefoner i Danmark. Og modsat hvad man selv - og pengepungen - skulle tro, er de nyeste telefoner faktisk dårligst til at holde kontakten til den nærmeste mobilantenne og dermed bevare forbindelsen. Apples iPhone-telefoner, som er meget solgte i Danmark, ligger faktisk i den kedeligste ende, og der er op til en faktor 10 i forskel på de dårligste og de bedste telefoner.

Tidligere har man dog kun målt på talekvaliteten. Eftersom dataforbruget på mobilnettet forlængst har overhalet taleforbruget, er en måling af datakvaliteten blevet så meget vigtigere. Målingerne foretages som led i arbejdet med at sikre en bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark.

Energistyrelsen, som har overtaget netstedet Tjekditnet.dk, skulle allerede sidste år have opdateret det, så man ikke kun kunne undersøge, hvilke bredbåndsforbindelser man kan få på sin egen adresse, men også hvilke mobilforbindelser der er mulige at købe for at få den bedste dækning. Tjekditnet.dk har dog endnu ikke fået mobildata med, men der arbejdes fortsat på sagen.