Populær barnestol beskyldes for ulovlig prissætning

Der findes kun én pris på Tripp Trapp-stolen, der står i utallige danske hjem - det er nemlig hovedkontoret, der dikterer prisen, siger butiksejer.

Ifølge Hans Peter Laugesen, indehaver af butikken Kære Børn i Kolding, styrer producenten Stokke salget af stolen benhårdt.

Især når det gælder prisen, som pt. er 1.095 kroner uden bøjle hos samtlige danske forhandlere.

»De dikterer pris og honorering. Ikke på en direkte måde, men ved, at hvis man ikke makker ret, så ryger man ud som forhandler,« siger Hans Peter Laugesen, der siger, at prisstyringen har stået på i årevis.

»Der er ingen, der har prøvet at sætte prisen ned, for de tør ikke,« siger Hans Peter Laugesen, der selv er blevet fyret som forhandler, fordi Stokke mente, at han havde solgt Tripp Trapp-stole videre til en ikke-godkendt forhandler.

En anden butiksindehaver, der stadig er autoriseret forhandler, bekræfter, at Stokke forventer, at man holder sig til den vejledende pris.

I 2002 gennemførte Forbrugerrådet en prisundersøgelse på Tripp Trapp-stolen. Alle undersøgte forhandlere forlangte 995 kroner for stolen. Siden har alle forhandlerne hævet prisen til 1.095 kroner.

Jurist og chefkonsulent i Forbrugerrådet Benedicte Federspiel kalder Stokkes opførsel ulovlig, hvis butikkerne taler sandt - også hvis prisen 'blot' fastlægges på en indirekte facon:

»Det må man ikke. Det er regel nummer ét. Og det er uanset, om man siger det direkte eller underforstår det. Der er intet, der hedder 'vejledende udsalgspriser', som forhandlerne skal holde sig til, og det bliver der slået meget hårdt ned på.«

Stokke afviser beskyldningerne om et prisdannelse. Jan Larsen, der er ansvarlig for kundeservice i Norden, siger, at firmaets kontrakter er godkendt i EU.

»Vi har en vejledende pris, men hvad butikkerne tager for stolene, bestemmer de selv,« siger han til 24timer.

Kilde: 24timer