Poplegende sagsøger musikgigant - vil have sine rettigheder tilbage

Paul McCartney var med til at skrive nogle af musikhistoriens meste kendte sange, men længe har Sony/ATV haft rettighederne over dem. Det skal et nyt søgsmål fra musiklegenden gør op med.

(FILES) Photo dated on December 19, 1983 shows British singer Paul McCartney and US pop star Michael Jackson (R). Michael Jackson died on June 25, 2009 after suffering a cardiac arrest, sending shockwaves sweeping across the world and tributes pouring for the tortured music icon revered as the "King of Pop." AFP PHOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det er ikoniske The Beatles, de fleste nok vil forbinde med sangperler som Help!, Let It Be, Yellow Submarine og Yesterday, er det musikgiganten Sony/ATV, der råder over rettighederne til en række af bandets mest kendte numre. Står det til Paul McCartney, der var en del af The Beatles, skal det dog snart være slut.

Den mytiske musiker har således sagsøgt Sony/ATV for igen at erhverve sig rettighederne over de sange, han i mange tilfælde skrev sammen med John Lennon. Forhistorien er lige så lang som den er stjernebesat.

I 1960erne solgte The Beatles - som bestod af Ringo Star og George Harrison foruden Lennon og McCarthy, og som ofte bliver betragtet som historiens mest kendte band - rettighederne til mange af deres sange til forskellige musikudgivere. De blev siden opkøbt af musikudgiverne ATV, som Kongen af Pop, Michael Jackson, i midten af 1980erne købte. Dermed kom Michael Jackson til at eje rettighederne til en lang række af de legendariske sange fra Liverpool-bandet. Senere slog Sony sig sammen med ATV og blev til Sony/ATV.

Da Michael Jackson i 2009 døde, gik der rygter om, at musikeren havde overdraget rettighederne til Beatles’ sange til Paul McCartney i sit testemente, men det kom senere frem, at det ikke var sandt. I stedet endte Sony/ATV med at købe Jacksons ejerandel af firmaet fra popkongens familie, og dermed også rettighederne til alle de berømte sange.

Ifølge Paul McCartneys søgsmål står musikeren til at tilbagetage rettighederne i oktober 2018, men han har ikke modtaget en bekræftelse fra Sony/ATV om, at de er indforstået med det, og derfor tager ex-Beatlen nu det retslige skridt.

Ifølge The Wall Street Journal, har Sony/ATV udsendt en udtalelse om, at de »har den største respekt for Sir Paul McCartney« og at de er »skuffede over, at de er blevet sagsøgt«, fordi det både er unødvendigt og utidigt.

Sidste år kæmpede en anden britisk popgruppe, Duran Duran, en lignende kamp med Sony/ATV over rettighederne til deres sange. Ligesom McCartney, krævede de deres rettigheder tilbage, men dengang dømte en britisk domstol til Sony/ATVs fordel. Nu gør Paul McCartney dog forsøget - men tilsyneladende har han lært af Duran Duran, for modsat dem, fører han sagen i USA, hvor der gælder anderledes rettighedsregler.