Politiundersøgelse af Skagen-matador sendt til Fiskerikontrollen

Miljøorganisationen Greenpeace politianmeldte sidste år Skagens rigeste ægtepar, Henning og Birthe Kjeldsen, for fusk med fiskekvoter. Nordjyllands Politi har nu sendt foreløbige undersøgelser til Fiskerikontrollen til udtalelse.

Fiskeren Henning Kjeldsen, sidder på fiskekvoter for i omegnen af 800 mio. kroner. Det gør ham til Skagens rigeste sammen med hustruen, der oveni er indehaver af kvoter for 123 mio. kroner. Nu skal myndighederne se på, om de er erhvervet efter reglerne. Arkivfoto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hustruen til Skagens rigeste fiskematador indledte en ny karriere i 2013, da hun købte en fem og en halv meter lang glasfiberjolle ved navn Lasse og begyndte at opkøbe fiskekvoter.

I dag ejer salgsassistent Birthe Kjeldsen fiskekvoter for 123 mio. kroner oven i de kvoter til en værdi af 800 mio. kroner, som ægtemanden Henning Kjeldsen har.

Det ligner kvotefusk, mener miljøorganisationen Greenpeace, som sidste år meldte Henning og Birthe Kjeldsen til politiet for bevidst at have skaffet sig flere af de værdifulde kvoter, end loven tillader.

Nej, siger Fiskerikontrollen. Kjeldsen-parret har handlet i overensstemmelse med reglerne.

Ifølge politikommissær Jørgen Jensen sendte Nordjyllands Politi i maj resultater af sine undersøgelser til Fiskerikontrollen til udtalelse. Men styrelsen har endnu ikke læst i den, oplyser fiskerikontrolchef Mik Jensen.

Skagens største fiskematador, Henning Kjeldsens og hans kone Birthe Kjeldsen, kommer formentlig til at holde sommerferie uden at vide, hvordan Nordjyllands Politi vurderer ægteparrets kvoteopkøb. Henning Kjeldsen er byens rigeste mand med adresse på Skagens guldkyst nord for havnen. Kjeldsens rigdom er skabt på fiskeri, og hans selskab Gitte Henning A/S ejer fiskekvoter for over 800 mio. kroner. Fiskeri er en givtig forretning, og de seneste fem år har Henning Kjeldsens selskab samlet tjent næsten 290 mio. kroner på bundlinjen.

Sidste år fik Kjeldsen-parret hovedet i mediemaskinen, da miljøoganisationen Greenpeace politianmeldte parret for at have overtrådt lovgivningen for tildeling af fiskekvoter og skaffet sig flere kvoter end tilladt. Helle Thorning-Schmidt-regeringens fødevareminister Mette Gjerskov (S) sagde ellers i 2012, at hun havde sat prop i hullet, så det ikke længere var muligt »for en lille flok pengestærke fiskere at opkøbe samtlige danske fiskekvoter«.

Greenpeace har fremlagt en række dokumenter fra blandt andet årsregnskaber, Skibsregistret og Fiskeriinspektoratet i Frederikshavn, som tegner et billede af, at ikke blot Henning Kjeldsens hustru, men også hans stedsøn, har opkøbt kvoter.

Sagen om Greenpeace’ politianmeldelse begydnte i sommeren 2013, da Birthe Kjeldsens nystartede firma købte en 5,5 meter lang glasfiberjolle ved navn L49 Lasse af ægtemanden Henning Kjeldsens millionvirksomhed Gitte Henning A/S for 100.000 kroner.

Firmaet, som købte Lasse, hed Nordstrand Fiskeri ApS og havde adresse på Østerbyvej, hvor Henning Kjeldsen bor sammen med hustruen Birthe Kjeldsen og hendes søn Patrick Røn, og hvor Kjeldsens virksomhed Gitte Henning A/S også har hjemsted.

Birthe Kjeldsen var ansat som salgsassistent i Gitte Henning A/S, men i sensommeren 2013 lod hun sig registrere som erhvervsfisker hos NaturErhvervstyrelsen. Det er nemlig nødvendigt for at eje og købe fiskekvoter.

Fra sommeren 2013 og til januar 2014 opkøbte Nordstrand Fiskeri fiskerettigheder for knap 40 mio. kroner, men baserede altså fiskerivirksomheden på den lille glasfiberjolle Lasse.

I begyndelsen af 2015 anskaffede Nordstrand Fiskeri en større kutter, Anette Dahl, og firmaet fortsatte med at opkøbe kvoter og ejede ultimo 2015 for 123 mio. kroner.

Men er Birthe Kjeldsen så blevet rig som erhvervsfisker? Nej, det er hun ikke, for hendes selskab er forgældet til op over værdien af kvoterne. Nordstrand Fiskeri skylder således 130 mio. kroner, og firmaet har kun tjent få hundrede tusinde kroner siden stiftelsen i 2013. Birthe Kjeldsens søn, Henning Kjeldsens stedsøn, Patrick Røn, ejer sammen med sin mor HG POlaris ApS, som har opkøbt fiskekvoter for 13 mio. kroner.

Greenpeace mener, at ægteparret Kjeldsen tilsammen overtræder grænsen for, hvor mange fiskekvoter en person må erhverve på en række fiskearter.

NaturErhvervstyrelsen, hvorunder Fiskerikontrollen hører, er uenig: »NaturErhvervstyrelsen administrerer og kontrollerer i overensstemmelse med gældende regler, og der er hidtil ikke konstateret overtrædelse af kvotekoncentrationsreglerne,« skriver fiskerikontrolchef Mik Jensen i en mail til Berlingske.

Greenpeaces politianmeldelse fik daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer (V) til at iværksætte en undersøgelse af NaturErhvervstyrelsens administration af kvotesystemet sidste år.

»NaturErhvervstyrelsen har afsluttet sin undersøgelse og afleveret den til Miljø- og Fødevareministeriet. Det er min opfattelse, at undersøgelsen indgår i et servicetjek af fiskerierhvervet, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gav startskuddet til på et møde med en bred kreds af interessenter i april,« forklarer Mik Jensen.

På spørgsmålet om, hvordan man kan opkøbe fiskekvoter for mange millioner, selv om man kun ejer en fem meter lang jolle, siger han:

»ogle fiskefartøjer anvendes ikke til fiskeri, men udelukkende til at lægge kvoteandele på. Fisken kan så lejes ud til andre fartøjer, som den pågældende enten selv ejer, eller til fartøjer, som er ejet af andre fiskere.«

Mik Jensen bekræfter, at han i maj modtog resultater af Nordjyllands Politis undersøgelse, men Fiskerikontrollen han endnu ikke fået set på rapporten fra politiet. Henning Kjeldsen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.