Politisk undren over valg af Danske Bank til DONG-notering

S, R og Enhedslisten kræver, at finansminister Thor Pedersen (V) kommer med redegørelse for valget af Danske Bank frem for favoritten Nordea til DONG-børsnoteringen. Ministeriets rådgivere pegede klart på Nordea som bedste bank til at forestå DONGs børsentré.

Finansminister Thor Pedersen(V) kommer nu under stærk politisk beskydning, fordi Finansministeriet trodsede rådgivernes anbefalinger og valgte Danske Bank til at føre Danmarks største energiselskab, DONG, på børsen.

Det giver både anledning til undren og kritik fra folketingspolitikere, at Nordea i 11. time blev vraget til fordel for statens mangeårige samarbejdspartner i bankverdenen, Danske Bank, i en af Danmarkshistoriens største børsnoteringer. Såvel Socialdemokraterne som Det Radikale Venstre og Enhedslisten kræver i kølvandet på afsløringen, at Thor Pedersen kommer med en redegørelse til Folketinget for bevæggrundene for, at ministeriet valgte Danske Bank. Ifølge en række kilder helt tæt på sagen, som Berlingske Business har talt med, trodsede ministeriet en klar indstilling fra DONGs direktion og ministeriets øvrige rådgivere om, at Nordea var det bedste kort. Bl.a. til at lokke danske investorer ind som aktionærer i DONG.

»Det er meget betænkeligt, hvis staten har så tæt forbindelse til en bestemt bank, som man sædvanligvis bruger i forbindelse med børsnoteringer af statslige selskaber. Det er åbenbart et argument, at Danske Bank skal have så store opgaver,« siger Enhedslistens finanspolitiske ordfører, Frank Aaen.

Hos Det Radiale Venstre, der er med i det brede politiske forlig om DONG og beslutningen om børsnoteringen, kalder Martin Lidegaard fravalget af Nordea ganske besynderlig.

Lige fra DONGs direktion til den internationale storbank Rothschild blev Nordea anbefalet til at børsnotere DONG. Men Finansministeriet valgte stik mod disse anbefalinger i stedet Danske Bank. Baggrunden for den klare anbefaling fra rådgiverne var, at de fandt, at kemien passede bedre med Nordea. Nordea-folkene var generelt mere vidende end Danske Banks folk, og Nordea havde det bedste team af børs- og investoreksperter netop til DONGs entré på børsen. Det var tilsyneladende det, Finansministeriet valgte at sidde overhørig, erfarer Berlingske Business.

»Jeg vil have finansminister Thor Pedersen til at redegøre for, hvordan Finansministeriet har fundet frem til, hvem der skulle have opgaven med at føre DONG på børsen,« siger erhvervsordfører Niels Sindal (S).

Han tilføjer, at det handler om, at det er vigtigt at sikre, at der ikke ligger usaglige kriterier til grund for valget af Danske Bank. Derfor skal proceduren for udvælgelsen frem i lyset, mener han.

»Det kan jo være, at der ligger andre parametre til grund end de rent økonomiske. Det skal vi have klarlagt,« fastslår Niels Sindal.

Ministerium tavs

Danske Bank har været med i toppen af rådgivere omkring børsnoteringer og salg af bl.a. Tele Danmark, Københavns Lufthavne og Bella Center - og nu DONG. Nordea kun spillet hovedrollen en enkelt gang - i forbindelse med den delvise privatisering af Datacentralen i 1996. Både banker, revisorer, advokater og andre rådgivere har stået i kø for at komme med til at forestå en så stor børsnotering som DONG. Selskabet ventes at nå en samlet børsværdi på over 60 mia. kr. Det samlede honorar løber op i flere hundrede millioner kr, og det får Danske Bank en pæn andel af. Omkostningerne - det hele regnet med - i så store handler som ISS og TDC løb op i omegnen af en mia. kr.

Finansministeriet har sat afdelingschef Peter Brixen til at udtale sig om sagen. Han ønsker imidlertid ikke at kommentere på oplysningerne om, at Finansministeriet stik imod DONGs eget forslag valgte Danske Bank.

»Når Folketinget har bedt om en redegørelse, så må man vente til redegørelsen ligger klar. Jeg udtaler mig på ministerens vegne, og når der ligger et spørgsmål fra Folketinget, så udtaler vi os ikke om den pågældende sag, før det pågældende folketingsmedlem har fået sit svar,« siger Peter Brixen.