Politisk slagsmål om skat på generationsskifte: »Det, han foreslår her, løser ikke problemerne«

S-regeringens nye udmeldinger om skatten på generationsskifte giver anledning til uenigheder blandt Folketingets partier.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) åbnede tirsdag for muligheden for at give arvinger mulighed for at betale afgift over langt flere år end i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Socialdemokratiet i juni overtog regeringsmagten, har de stået fast på at hæve arveafgiften for familieejede virksomheder til 15 pct. Hvordan de nye skatteregler på området konkret vil blive udformet, har siden været uklart.

Men nu vil erhvervsminister Simon Kollerup ifølge Børsen give virksomhederne mulighed for, at arvingerne kan betale afgiften over langt flere år end i dag.

Hos Venstre mener man ikke, at det er en løsning på familievirksomhedernes udfordringer.

»Først og fremmest er jeg glad for, at ministeren erkender, at den model, de har lagt frem, er problemfyldt for virksomhederne. Udfordringen er, at det, han foreslår her, ikke løser problemerne. For gælden vil jo stadig være der, og det vil have betydning i forhold til væksten, arbejdspladserne og virksomhedernes investeringer fremadrettet,« siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

Også Radikale Venstre mener, at problemerne ligger et andet sted end i muligheden for at afdrage skatten over flere år.

»Vi er glade for det her med, at man kan afdrage over flere år, og at det bliver en rettighed. Det er bare ikke så imponerende, for afdragsordningen har hele tiden eksisteret. Jeg tror ikke på, at flere virksomheder vil gøre brug af det, bare fordi det nu bliver en rettighed. Det handler om for os at finde en model, der passer bedre ind i virkeligheden,« lyder det fra skatteordfører Kathrine Olldag (R).

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) inviterer samtidig erhvervslivet ind til en dialog om, hvordan man i fremtiden skal beregne det grundlag, virksomhederne skal betale arveafgift af, fremgår det i Børsen tirsdag.

De Radikale har tidligere udtalt til Berlingske, at deres udgangspunkt er at rulle skatten på generationsskifte helt tilbage til de regler, man kendte fra 2015. Her vurderede man virksomhedernes værdi ud fra en fast beregningsmetode – den såkaldte formueskattekurs.

Regeringens forståelsespapir

»Endvidere vil en ny regering gennemføre omprioriteringer inden for det offentlige forbrug og målrettede skattestigninger, for eksempel at tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger.«


Den tidligere SR-regering ophævede disse regler i 2015 og ændrede dermed på størrelsen af det grundlag, som afgiften skal betales af. De Radikale står stadig fast på, at der skal indføres en mere fast beregningsmodel igen.

»Vi vil rigtigt gerne finde et værdisætningsgrundlag, som virksomhederne kan leve med. Den skal være rød nok til, at de røde kan spise den, og blå nok til, at virksomhederne kan leve med den,« siger Kathrine Olldag.

Da regeringen sammen med sine støttepartier præsenterede det såkaldte forståelsespapir lød formuleringen om arveafgiften:

»Endvidere vil en ny regering gennemføre omprioriteringer inden for det offentlige forbrug og målrettede skattestigninger, for eksempel at tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger.«

Dengang præciserede man altså ikke tilbagerulningen yderligere, og derfor er der nu uenighed blandt partierne.

»Vi synes egentlig, det er uacceptabelt, at man går ud og mener noget andet end det, der er blevet ment tidligere. Det her er ikke noget, som regeringen kan beslutte selv, så vores udgangspunkt er helt klart den rene tilbagerulning til de 15 pct. For det er det, det har været enighed om blandt alle de fem partier, som udgør det parlamentariske grundlag for regeringen,« lyder det fra skatteordfører Rune Lund (EL).

Til det svarer de Radikales Kathrine Olldag, at lovgrundlaget omkring det gamle beregningsgrundlag ikke længere eksisterer:

»Vi kan under alle forhold ikke bare rulle det tilbage. Der skal findes en anden model.«