Politisk slagsmål om Højteknologifonden

Venstre vil slås for at bevare Højteknologifonden, mens partiet vil nedlægge Det Frie Forskningsråd som selvstændig enhed. Regeringen fastholder, at Højteknologifonden skal indgå i en større fusion med andre forskningsråd.

Forsknings- og uddannelsesminister Morten Østergaard (R): »Man vil kunne søge den samme slags midler i den nye innovationsfond, som man i dag kan i Højteknologifonden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til et større politisk slagsmål om den danske forskningsstrategi, når regeringen i løbet af få uger fremlægger et udspil, der vil medføre store forandringer i de danske innovationsordninger.

Venstre fastslår nu, at man under ingen omstændigheder vil nedlægge Højteknologifonden som selvstændig enhed, som regeringen ellers lægger op til. I stedet vil partiet lægge Det Frie Forskningsråd ind under Danmarks Grundforskningsfond. Det fastslår Venstres forskningsordfører Esben Lunde Larsen i en kronik i Berlingske i dag.

»Højteknologifonden har været et rigtig godt bindeled mellem virksomheder og universiteter. Vi frygter, at indsatsen vil blive klemt, hvis et nyt megaråd, som regeringen lægger op til, skal varetage både strategisk forskning, innovation og højteknologi. Vi vil gå langt for at bevare Højteknologifonden, som den er i dag,« siger Esben Lunde Larsen.

Regeringen har tidligere som led i en samlet innovationsstrategi lagt op til, at Højteknologifonden bliver lagt sammen med Det Strategiske Forskningsråd samt Rådet for Teknologi og Innovation. Det skal ske for at skabe et mere enkelt system, hvor man i højere grad tager ved lære af de forskellige erfaringer.

Siden har et stort antal topchefer, organisationer og rektorer advaret mod en sammensmeltning af Højteknologifonden og de andre råd.

»Det er en rigtig dårlig idé, for hvorfor lave om på noget, som fungerer strålende,« lød det bl.a. i et fælles brev fra 14 universitetsrektorer og erhvervsorganisationer i forrige måned.

Kritikken deles af en lang række topchefer, der ellers roser regeringen for at have sat innovation på dagsordenen med en samlet innovationsstrategi.

Forsknings- og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) fastslår dog, at en fusion med deltagelse af Højteknologifonden bliver en del af regeringens forskningspolitiske udspil. Han fremhæver, at det handler om at lære af de ting, der fungerer godt.

»Jeg deler anerkendelsen af Højteknologifondens resultater, men vi skal se, om det kan udbredes til en større del af innovationsområdet. Man vil kunne søge den samme slags midler i den nye innovationsfond, som man i dag kan i Højteknologifonden,« siger Morten Østergaard.

»Efter ti år med Venstres snak om, at vi skal fra forskning til faktura, har det været småt med fakturaerne. Nu skal vi altså videre,« tilføjer ministeren.

»Vil fjerne det, der skaber værdi«

I Venstre frygter Esben Lunde Larsen, at Højteknologifondens »erhvervsrettede orientering og kompetente handlemåde« kan gå tabt »ved at brede opgaverne ud i en kæmpefusion«. Den holdning deles af Danmarks største erhvervsorganisation, DI, der bl.a. peger på, at »en sammenlægning ikke er en idé, der er opstået på baggrund af brugernes behov«.

»Ministeren har gode målsætninger på innovationsområdet, men i sin iver efter at rydde op i innovationsordningerne, bør man ikke fjerne det, der skaber allerstørst værdi,« siger forskningspolitisk chef i DI, Charlotte Rønhof.

Hun fremhæver samtidig, at det er en stor styrke, at Højteknologifonden ligger uden for ministeriet og ikke er bundet af politiske hensyn og ministeriel styring. Morten Østergaard ønsker endnu ikke at uddybe, om regeringen forestiller sig, at den nye fusionerede forskningsfond skal have et selvstændigt sekretariat uden for ministeriet.

Mens Venstre vil kæmpe med næb og kløer for Højteknologifondens fortsatte selvstændighed, er partiet enig i, at Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation bør fusioneres.