Politisk pres på tabsplaget DONG

Det er uacceptabelt, at DONG Energy ikke fremlægger klare tal for tab og nedskrivninger i selskabets regnskaber, lyder det fra Christiansborg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke bestået. Sådan bedømmer oppositionen regnskaberne fra det statsejede energiselskab DONG Energy. At det er umuligt at gennemskue, hvad fejlslagne investeringer reelt har kostet DONG, og ligeledes umuligt at få overblik over, hvilket afkast DONG sikrer sig på f.eks. selskabets investeringer i havvindmøller, er ikke acceptabelt. Det mener de Radikale, SF og Socialdemokraterne, der er klar til at kræve øget åbenhed af DONG, hvis partierne overtager regeringsmagten efter det nærtstående folketingsvalg. Margrethe Vestager vurderer, at en af grundene til, at DONG, i modsætning til DSB, har været i stand til at glide uden om politisk stormvejr på trods af fejlinvesteringer, der de senere år har kostet DONG milliarder, netop er de svært gennemskuelige regnskaber.Også fra SF lyder der hård kritik af DONGs manglende gennemskuelighed.Oppositionens største parti, Socialdemokraterne, støtter ligeledes kravet om øget åbenhed fra DONGs side: »Det er afgørende vigtigt, at vi som ejere er i stand til at gennemskue rentabiliteten i selskabets investeringer. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så svært at finde ud af, hvad DONG tjener eller taber på de forskellige satsninger. Alle vil være tjent med større åbenhed fra DONGs side, og de seneste ugers historier omkring selskabet har jo vist, at der er et stort behov for, at DONG gentænker dets regnskabsaflæggelse. Det forventer jeg da, at selskabet tager konsekvenser af,« siger Margrethe Vestager, formand for de Radikale og partiets energiordfører.

Acceptabelt tab

»Det betyder selvfølgelig også noget, at DONG ikke har svigtet på deres kerneopgave - at levere strøm og varme - hvor pendlerne hos DSB oplever forsinkede tog og aflysninger,« siger Margrethe Vestager, der ikke uden videre vil kritisere, at DONG har haft tab i milliardklassen. »At DONG for eksempel må tage nedskrivninger på bioethanolværket i Kalundborg kan jo skyldes virksomhedens strategi om at gå fra kulkraft til grøn energi. Den strategi kan for så vidt være udmærket, og jeg har respekt for, at DONG driver deres virksomhed efter en strategi, der er fastlagt af direktionen og bestyrelsen. Problemet opstår, når vi som ejere ikke længere kan følge, hvilken indtjening DONG har på deres strategiske initiativer.«

Bestyrelsen har sovet i timen

»DONG lever slet ikke op til de krav, man kan stille til åbenhed i et offentligt ejet selskab. Det er meget utilfredsstillende, at man ikke i DONGs eget materiale kan få svar på, hvad selskabet taber på fejlslagne investeringer, eller hvad det tjener på for eksempel deres havmølleparker. Selskabet er alt for lukket, og det er dybt utilfredsstillende, at man som medejer af DONG må høre om disse tab i medierne og ikke bliver orienteret af DONG selv. Det er ikke i orden,« siger Anne Grete Holmsgaard, energiordfører for SF. Hun retter i særlig grad anklagerne mod DONGs bestyrelse. »Man må spørge sig selv, om bestyrelsen har levet op til dens ansvar, når man har tilladt, at DONG i flere år har forsømt at oplyse fuldt ud om selskabets tab og nedskrivninger. Der er særlige krav til statsejede selskaber om gennemskuelighed, og det er bestyrelsens opgave, at de krav indfries. De fleste bestyrelsesmedlemmer i DONG har mandat, der udløber i 2012, og jeg mener bestemt, at det vil være passende at kaste et kritisk blik på bestyrelsens fremtidige sammensætning. Jeg så gerne, at kompetenceniveauet i bestyrelsen blev højnet, og at man genovervejer, om man har den rette formand,« siger Anne Grethe Holmsgaard.

Savner overblik

»For mig er det ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt DONG har tabt penge på ét projekt og tjent på et andet. Konsekvensen af den manglende åbenhed ser jeg mere som et problem i forhold til Danmarks samlede energiplanlægning. Hvis jeg som medlem af Folketinget ikke har overblik over, hvad DONG investerer hvor og med hvilke resultater, bliver det svært at skabe et overordnet billede af det danske energisystem,« siger Ole Hækkerup, der er energiordfører for Socialdemokraterne.

INFOshop: Danske topchefer forventer øgede investeringer