Politisk flertal vil undersøge kapitalfonde

Politikerne på Christiansborg vil kigge på kapitalfondenes bonusmodeller efter, at det er blevet afsløret at partnerne i EQT har haft skyhøje indtægter.

Foto: John Thys.
Læs mere
Fold sammen
Bonusmodellerne i kapitalfondene, der har givet lukrative afkast til partnerne, skal nu under lup. De skal undersøges for eventuelle konkurrenceproblemer, mener et politisk flertal ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten. En mulighed kan være at sætte konkurrencemyndighederne til opgaven.

Avisen afslørede tidligere på ugen, at de to danske tidligere partnere hos den store nordiske kapitalfond EQT hver har tjent mellem 250 og 300 mio. kroner på særlige bonusordninger under opturen.

Baggrunden for undersøgelsen skal være, at stort set alle kapitalfonde bruger samme bonusmodel: 20 procent af investorernes afkast over otte procent plus ca. 1-2 procent til at dække omkostninger og løn.

Bag de her tal kan der gemme sig store indtægter til partnerne.

Poul Nyrup Rasmussen har i forvejen været en kraftig modspiller til kapitalfondene, og han står bag det nye forslag.

”20 procent-grænsen er ikke lovgivet, men markedet har lagt sig fast på den sats. Man kan stille spørgsmålet, om det ikke er en underminering af konkurrencen, som konkurrencemyndighederne bør kigge på. De høje afkast går jo ud over investorerne,” siger Poul Nyrup Rasmussen til Morgenavisen Jyllands-Posten. Han bliver bakket op af både socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav og Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen.

”Hvis det er for at skabe yderligere konkurrence, så investorerne kan investere mere effektivt, er vi positive,” siger Jacob Jensen til avisen.

Colette Brix fra Dansk Folkeparti mener også, at det er fornuftigt at se på bonusmodellerne.

”Det er oplagt, at Konkurrencestyrelsen kigger på sagen, hvis priserne er ens overalt,” siger hun.

På Handelshøjskolen i København undrer adjunkt Thomas Poulsen sig også over, at bonusraterne er stort set de samme i alle fonde.

”Man kan med rette spørge om 8 procent er den rigtige grænse. Hvorfor er den der og ikke på f.eks. 10 procent, der ville sikre investorerne bagved en større andel af afkastet. Men det er principielt til forhandling, hver gang man opretter en ny fond, som en investor giver tilsagn om at skyde penge i,” siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.