Politisk flertal for at hjælpe hoteller smuldrer

Så sent som i slutningen af juli tegnede sig et politisk flertal for at give erhvervslivet muligheder for at trække hele momsen fra ved danske hotelbesøg, forretningsmiddage og konferencebesøg. Nu smuldrer flertallet, og hotelbranchen må klare sig uden politisk håndsrækning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de største partiers erhvervsordførere for blot fem uger siden var fast besluttede på at give danske hoteller og restauranter en hjælpende hånd ved at ændre momsreglerne, kan hotel- og restaurationsbranchen efter alt at dømme nu skyde en hvid pil efter nye regler.

Både Socialdemokraterne og skatteminister Kristian Jensen (V) afviser nu at ændre fradragsreglerne for virksomheders hotel- og restaurationsydelser, som branchen har klaget over i årevis.

I dag kan virksomheder i ind- og udland kun fratrække 25 procent af momsen, når de deltager i danske konferencer, forretningsmiddage eller benytter hoteller i Danmark. I landene omkring os, bl. a. Sverige og Tyskland, kan virksomhederne derimod trække hele momsen fra, og det stiller danske hoteller og konferencearrangører dårligt i den internationale konkurrence, mener branchen.

Bedre rammevilkår
I juli sagde erhvervs- og turismeordførere fra Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti til Berlingske Business, at man ønskede at ændre de danske regler på området. Meldingen fra de tre partier var dengang, at der var behov for at øge fradragsmulighederne, så vilkårene i højere grad ville komme til at ligne vilkårene i vores nabolande.

Nu lyder meldingen fra Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav imidlertid, at man alligevel ikke skal forvente ændringer på området.

»Vi forventer, at ministeren vil tage initiativer til en samlet turistpakke. Men vi støtter ikke en ændring af reglerne for momsafløftning på generelle hotel- og restaurationsydelser,« siger Orla Hav.

Men sidst du udtalte dig om emnet, sagde du, at reglerne for momsafløftning inden for generelle hotel- og restaurant-ydelser burde laves om, så man kan trække en større del af momsen fra ligesom i vores nabolande. Hvad har fået dig til at ændre holdning?

»Jeg er villig til at se på hotellernes momsfradrag på opvarmning. Vi anerkender, at turistbranchen har et problem, og vi vil gerne se på en samlet pakke. Men jeg har ikke opbakning til nye regler for generel momsafløftning for hotel- og restaurationsydelser.«

Modstridende meldinger
I Venstre er der ligeledes modstridende meldinger. Partiets turismeordfører Hans Christian Thoning støttede i juli større fradragsmuligheder på området, men turismeordføreren har tilsyneladende ikke opbakning fra Venstres næstformand, skatteminister Kristian Jensen.

I et brev fra Skatteministeriet til Bella Center hedder det i hvert fald, at »skatteministeren for nærværende ikke ønsker at foretage ændringer i reglerne.«

De Konservatives erhvervsordfører Mike Legarth har hele tiden været mere forbeholden for nye regler her og nu, men han understreger, at det kan komme på tale, hvis konjunkturerne udvikler sig værre end forventet.

De politiske meldinger bliver mødt med stor skuffelse i hotellernes og restauranternes brancheorganisation, Horesta, hvor formand Jens Zimmer Christensen kalder det »ubegribeligt, at man på et tidspunkt med voksende arbejdsløshed ikke vil se på de meget skæve konkurrencevilkår.«

Ifølge regeringen vil det koste statskassen omkring to milliarder kroner årligt at indføre fuld fradragsret for moms på hotel- og restaurationsydelser.