Politisk flertal afskærer private bejlere som Goldman Sachs fra at overtage magten med Københavns elnet

Et politisk flertal uden om regeringen har vedtaget, at dansk kritisk infrastruktur enten skal have det offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer. Det betyder, at Ørsted ikke kan sælge majoriteten af Radius til en udenlandsk køber.

Energikoncernen Ørsted med topchef Henrik Poulsen i spidsen sagde i januar, at man vil sælge elnettet i løbet af 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden for Radius har længe været uklar, men Christiansborg smider nu en konkret plan på bordet, der omhandler det Ørsted-ejede sjællandske energiselskab.

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF pålægger regeringen at arbejde for, at dansk kritisk infrastruktur enten har det offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer. Det betyder for eksempel, at Radius ikke kan blive kontrolleret af private danske eller udenlandske kapitalfonde.

»Kritisk infrastruktur er af vital interesse for samfundet og borgerne, ikke mindst når det gælder naturlige monopoler. Flertallet konstaterer ligeledes, at Danmark har en mangeårig tradition for, at kritisk infrastruktur er ejet af fællesskabet – enten i form af offentlig ejerskab eller i form af andelsselskaber ejet af forbrugerne,« står der i et udkast til beretning om kritisk infrastruktur.

Siden sommeren 2018 har energikæmpen Ørsted, tidligere Dong, arbejdet på at sælge eldistributionsforretningen Radius, der har over en million kunder på Sjælland. Men efter stor tumult opgav regeringen i januar 2019 at sælge Radius, fordi der ikke længere var politisk opbakning.

Flere partier var bekymret for, at privatiseringen af elnettet ville betyde, at en mulig køber – såsom den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs – ville skrue priserne op for at øge sit afkast på investeringen.

»Det her ligger klart på top-5 over de vigtigste politiske sejre, jeg har været med til at få i Folketinget. Det er et klart kursskifte. Der har været en årrække med en villighed til og ivrighed efter at privatisere dele af vores kritiske infrastruktur. Nu er der et politisk flertal i Folketinget, der siger stop. Vi holder fast i en gammel dansk tradition, som vi aldrig skulle have afveget fra,« siger Pelle Dragsted, Enhedslistens erhvervsordfører.

Staten ejer lige over 50 procent af Ørsted, og i vedtagelsen understreges det, at private virksomheder stadig kan have en mindre ejerandel af kritisk infrastruktur.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht forklarer, at vedtagelsen i finansudvalget også skal ses i forhold til eventuelle andre overvejelser om salg af kritisk infrastruktur.

»Vi mener, at det er behov for få analyseret nærmere, hvilke opgaver der kan defineres som kritisk infrastruktur,« siger Benny Engelbrecht.

Selv om flere partier har gået ind for at bremse et salg af Radius til en udenlandsk køber, så har Ørsted fastholdt, at selskabet gerne vil sælge elnettet i løbet af 2019.

»Vi fortsætter med at undersøge mulighederne for at afhænde dem,« sagde Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, i forbindelse med selskabets seneste årsregnskab.