Politisk aftale sikrer statskontrol med DONG frem til 2020

Regeringen har indgået en bred politisk aftale med De Konservative, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF om at børsnotere det statslige energiselskab, DONG Energy. Staten bevarer aktiemajoriteten til 2020.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børsnoteringen af det statslige energiselskab DONG bakkes op af et bredt politisk flertal bestående af regeringspartiet Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF.

De fem partier har fredag indgået en aftale om at børsnotere DONG inden for de næste 18 måneder.

Ifølge aftalen skal staten fortsat være majoritetsejer af DONG Energy. I hvert fald frem til 2020. Partierne har aftalt, at staten bibeholder majoriteten af aktierne indtil mindst 2020, med mindre parterne aftaler andet. Statens ejerandel kan herefter kun ændres yderligere, hvis alle parterne er enige herom, hedder det i en pressemeddelelse.

DONGs gas- og olieinfrastruktur bliver solgt til det statsejede Energinet.dk.

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) behøver de danske energiforbrugere ikke at være bekymrede over udsigten til et delvist børsnoteret DONG Energy.

»Lad mig slå fast, at forbrugerne kan sove trygt om natten: En børsnotering af DONG Energy rokker ikke ved leverancerne af hverken el, gas eller olie,« siger Claus Hjort Frederiksen i pressemeddelelsen.

Målet med børsnoteringen er at lette DONG Energys adgang til kapital og stille selskabet endnu stærkere end i dag, når det for eksempel gælder investeringerne i opførelsen af havvindmøller.

»DONG Energy er et af Danmarks største selskaber, og et selskab med fuld fart på, til glæde for vækst og jobskabelse inden for blandt andet grøn energi. Med en børsnotering kan vi give DONG Energy de bedste betingelser for at folde sit fulde potentiale ud,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Tilbage i 2004 besluttede et bredt flertal i Folketinget at børsnotere DONG. Fredagens aftale er en bekræftelse af denne beslutning.

DONG Energy har 6.500 ansatte og en omsætning i 2014 på godt 67 mia. kr.