Politikerne bøjer sig for telesektoren

Auktionerne over den næste generation af mobilnet, der kan give danskerne flintrende hurtige internetforbindelser, bliver ikke samme milliard-cirkus som da licenserne til de nuværende mobilnet blev solgt. Tele-direktør ånder lettet op.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først til foråret skal de danske teleselskaber ud og investere i helt nye og hurtigere mobilnet - og det bliver ikke en lukket auktion, hvor man forsøger at malke teleselskaberne til at betale mest muligt.

Det lover politikerne efter torsdag at have aftalt at rykke den omstridte auktion til 2010. De har dermed lyttet til den kraftige kritik fra teleselskaberne, der ikke har lyst til at se auktionen over dagens 3G-mobilnet gentaget, når de såkaldte 4G-net i 2011 eller 2012 skal bygges.

»Vi holder auktionen i udgangen af 1. kvartal næste år. Samtidig fastholder vi, at det bliver en åben auktion, altså ikke noget med bud i lukkede kuverter, men en transparent og åben proces, hvor man kan følge buddene. Meningen er jo ikke at malke telebranchen, for hvis vi hev to milliarder kroner ud af teleselskaberne, ville der ikke være så meget tilbage at investere,« siger Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen.

Langtfra dækket af 3G-mobilnet
Oprindelig ville politikerne have sat 4G-licenserne (teknisk kaldet LTE) til salg i efteråret. Men dels har videnskabsminister Helge Sander (V) nedsat en højhastighedskomité, som skal komme med svarene på, hvordan hele Danmark kan opnå langt bedre Internet-forbindelser end i dag, dels foregår der netop nu heftige forhandlinger mellem teleselskaberne om at genbruge nogle radiofrekvenser, som ikke længere bruges til GSM-mobiltelefoni, til den hurtigere 3G-mobiltelefoni. Resultatet af begge dele er afgørende for, hvad teleselskaberne vælger at investere i fremover - og hvornår.

I dag er Danmark langtfra dækket med 3G-mobilnet, som kan overføre data i en rimelig hastighed. Derfor har teleselskaberne stadig store investeringer forude, og de husker, hvordan staten tog sig særdeles godt betalt for 3G-licenserne (dem er der fire af i Danmark), som årligt koster hvert selskab 71 millioner kroner i afgift.

»Derfor var det helt rimeligt og naturligt, at vi tog det hensyn. Nogen ville havne i uhensigtsmæssig situation ved en hurtig 4G-auktion, og det ville ikke være gavnligt for konkurrencen. 4G-frekvenserne har en enorm gavn for samfundet. Brugen af dem er med til at gøre Danmark rigere. Derfor skal teleselskaberne ikke forkøbe sig, så de ikke har råd til de investeringer, som følger med,« siger Torsten Schack Pedersen.

Positivt at lytte til branchen
Udviklingen mødes med behersket glæde hos adm. direktør for Telia i Danmark, Jesper Brøckner. Han var en af de største kritikere af de nye auktioner, og har tidligere beskyldt politikerne for at malke telebranchen, samtidig med at man støttede andre brancher med milliarddyre hjælpepakker.

»Umiddelbart synes jeg, at det er positivt, at man lytter til branchen. Det er den mindst ringe løsning på problemet, og nu håber jeg blot, at vi får mulighed for at drive en forretning, hvor vi kan tjene nogle penge og samtidig har råd til at investere i højhastighedsnet. Det er glædeligt, at politikerne har valgt at tage indspark fra branchen med i deres overvejelser,« siger Jesper Brøckner.

Han peger dog samtidig på, at penge, der kommer ind fra auktionerne, optimalt bør bruges til at fremme højhastighedssamfundet via tiltag, der stimulerer efterspørgslen.

Den næste generation af mobilt bredbånd, baseret på LTE, kan opnå svimlende hastigheder, og i Sverige er svenskerne tidligere blevet stillet i udsigt, at de kan se frem til hastigheder på op mod 150 Mbit via luften.