Politikere vil skaffe nye talenter til Novo Nordisk

Fra politisk hold er der forståelse for og opbakning til Novo Nordisks ønske om at styrke talentudvikling og løfte kvaliteten i de sundheds- og naturvidenskabelige uddannelser. Venstre stiller krav til finanslovsforhandlingerne.

Novo Nordisks koncerndirektør for forskning med ansvar for forskning Mads Krogsgaard Thomsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Socialdemokraterne og Venstre lover at hjælpe Novo Nordisk med at skaffe de mange nye talenter, virksomheden har brug for i de kommende år.

Over de næste otte år forventer Novo Nordisk at skulle ansætte 6.000 nye medarbejdere, heraf halvdelen i selskabets forskningsafdeling. Samtidig vil Novo Nordisks vækst skabe yderligere 15.000 job hos underleverandører i Danmark.

I dag beskæftiger Novo Nordisk i alt omkring 40.000 medarbejdere heraf godt 14.000 i Danmark. Dertil skal lægges 6.500, som er ansat i andre biotek- og medicinalselskaber som Lundbeck, Leo Pharma, ALK og Bavarian Nordic, og yderligere 46.800 job skabt hos underleverandører, vise en ny analyse fra Novo Nordisk og analysefirmaet Damvad, som er til debat på en konference afholdt af medicinalkoncernen i dag.

Men samme analyse stiller spørgsmålstegn ved, om det danske universitetssystem kan levere de mange nye højt kvalificerede akademiske medarbejdere, som virksomheden og dens underleverandører efterspørger.

"Vi står med en vindersag, men det kan gå hen og blive en tabersag, hvis det danske samfund ikke kan levere de kandidater, der er behov for. Meget tyder på, at det kan blive et problem, hvis ikke man fra politisk hold øger indsatsen," siger Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling hos Novo Nordisk.

Værst ser det ud på lægeområdet, hvor Novo Nordisk og Damvad forudser lægemangel allerede fra 2019.

Novo Nordisk foreslår derfor en øget fokus på talentudvikling, på omprioritering af ressourcerne på universiteterne og på at øge kvaliteten af de kandidater, der kommer ud af universiteterne, vil at investere i flere undervisere og mere grundforskning.

Samtidig ønsker selskabet endnu mere fokus på at tiltrække udenlandske talenter.

Både Socialdemokraterne og Venstre bakker op om Novo Nordisks ønsker og henviser til, at Folketingets partier onsdag netop blev enige om et ny lovforslag, som skal gøre det lettere at tiltrække internationale talenter til Danmark. Lovforslaget er en del af regeringens Vækstpakke.

"Novo Nordisk analyse er uhyggelig relevant. Det er positivt, at der tegner sig en efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Vi har en opgave i forhold til at levere tilstrækkelig kvalitet," siger Jeppe Bruus, forsknings- og uddannelsesordfører for Socialdemokraterne og deltager i dagens konference hos Novo Nordisk.

Han fremhæver den strategi for rekruttering af internationale talenter, som partierne netop er blevet enige om, og de planer regeringen har for at uddanne endnu flere kvalificerede kandidater.

I slutningen af 2013 vedtog Folketinget nye regler, der gør det muligt for universiteter og professionshøjskoler at oprette særlige talenthold ved at prioriterer ressourcerne internt på uddannelsesinstitutionerne.

I begyndelsen af april i år kom det såkaldte Kvalitetsudvalg med en række anbefalinger til, hvordan kvaliteten i de videregående uddannelser kan løftes.

Selvom Mads Krogsgaard Thomsen ved den lejlighed var ude med riven, fordi han mente, at forslagene ikke var ambitiøse nok, henviser Jeppe Bruus til Kvalitetsudvalgets arbejde.

"Udover at tiltrække og fastholde internationale talenter i Danmark, arbejder regeringen på at øge kvaliteten i uddannelserne og lokke endnu flere ind på de uddannelser, der er relevante, ved at ændre på dimensioneringen af uddannelserne. Og så skal vi have stor fokus på, at sikre, at de kandidater, vi uddanner, er relevante i forhold til arbejdsmarkedet," siger Jeppe Bruus.

"Jeg synes, vi er rigtig godt på vej med de mange initiativer, vi har taget, men det er klart, at med de fremskrivninger Novo Nordisk kommer med, og med de ønsker, vi også hører fra andre virksomheder, så er det her en udvikling, vi skal følge meget tæt," tilføjer den socialdemokratiske ordfører, der samtidig lægger op til et stadigt større samarbejde med private fonde og private virksomheder om finansiering af forskning, udvikling og også uddannelse af kvalificerede kandidater.

"Vi må være ærlige og sige, at der også i fremtiden bliver behov for privat funding. Det samarbejde vi i dag har med fonde og med private virksomheder skal udvikles. Vi skal ikke være så bange for at spille sammen med erhvervslivet på det her område," siger Jeppe Bruus.

Venstres forsknings- og uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen er enig i, at der er brug for at styrke talentudviklingen i Danmark og rekrutteringen af udenlandske talenter, og for i det hele taget at styrke kvaliteten i uddannelsen af akademiske kandidater i Danmark.

Men han mener, at regeringens nuværende politik er for uambitiøs.

"Indsatsen for at udvikle og tiltrække talenter er for løs. Et af de store problemer er, at der ikke følger penge med de initiativer, som regeringen tager. Skal man have et løft på området, er det nødvendigt, at der følger penge med. Derfor bliver det et krav fra vores side i finanslovsforhandlingerne til efteråret, at der skal findes penge til et løft, især inden for de sundheds- og naturvidenskabelige områder, og inden for teknisk videnskab," siger Esben Lunde Larsen.

Ifølge Esben Lunde Larsen er det ikke nok, at sige til universiteterne og uddannelsesinstitutionerne at de selv må prioritere ressourcerne til talentpleje, eller for universitetsområdet vedkommende at kanalisere midler fra Det strategiske Forskningsråd over til talentpleje.

"Det er vigtigt, at universiteterne får flere midler in-house til talentpleje," siger Esben Lunde Larsen, der samtidig er positivt indstillet over for fortsat at prioritere midler til grundforskningen via Danmarks Grundforskningsfond. En styrkelse af Grundforskningen står også højt på Novo Nordisks ønskeseddel.

Novo Nordisk er i øvrigt langt fra den eneste virksomhed, der forudser problemer med at skaffe tilstrækkelig kvalificeret, akademiske arbejdskraft i fremtiden.

10. juni kunne Berlingske således fortælle, hvordan en række store virksomheder ikke mener, at alvoren i ingeniørmanglen er gået op for politikerne og befolkningen. Derfor lancerer de nu en kampagne, som skal få flere unge til at gå ingeniørvejen. Hvis det ikke lykkes, kan det ende med at, virksomhederne må placere udvikling og produktion i udlandet.

Selvom Mads Krogsgaard Thomsen ikke siger det højt, er det samme udvikling, der truer både Novo Nordisk og resten af den biomedicinske klynge i Danmark.