Politikere vil hjælpe vognmænd

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti ser ud til at være klar til at lade vognmænd få udsættelse af betaling af vejbenyttelsesafgift.

Læs mere
Fold sammen
Der er nu politisk flertal for at sikre, at vognmænd hurtigt kan få en udsættelse af betalingen af vejbenyttelsesafgiften efter det i går ellers forlød, at en ændring af reglerne kunne vare op til to år.

Det er et år siden ministeriet fortalte, at man var positive overfor at indføre ens frister for betaling af vejbenyttelsesafgift og vægtafgift – og lovede en digital løsning i december 2009.

Læs om sagen her.

- Det kan ikke være rigtigt, at vognmænd skal vente to år med at få ændret betalingen af vejbenyttelsesafgiften – især når SKAT har meldt ud, at en ændring var rimelig. De skal ikke rammes af problemer med IT. Tiden er inde at presse på for at få en hurtig løsning.

Det  siger Kristian Pihl Lorentzen, trafikordfører for Venstre.

Han bakkes op af både Kim Christiansen, trafikordfører for Dansk Folkeparti, og af Henriette Kjær, trafikordfører fra de Konservative. Begge mener, at man fra politisk side bør hjælpe vognmændene, så de ikke bliver økonomisk ramt, bare fordi et edb-system ikke virker.

- Der vil være en vis fornuft i at gennemføre en ændring nu. Vognmænd har trængsler nok. De skal ikke straffes på grund af IT fejl – især når SKAT er positive overfor en ændring og når vognmændene kan få en ekstra likviditet i en krisetid. Las os da give dem en hånd med det, siger Kim Christiansen.

Henriette Kjær håber også at få sagen løst hurtigt.

- Jeg er helt på linje med mine to kolleger i Folketingets trafikudvalg. Jeg kan ikke forstå, at der skal et stort computerprogram til at få sendt to regninger ud samtidig, siger Henriette Kjær.

Sagen handler kort om, at der skal være samme betalingsfrist for vejbenyttelsesafgift og vægtafgift for lastbiler, eksempelvis den ottende i måneden efter afgiftens forfaldstid, der er betalingsfristen for andre køretøjer, som betaler vægtafgift eller grøn ejerafgift. Det vil betyde, at afgiften skal betales op til to måneder senere end i dag.

SKAT har haft en IT virksomhed hyret til at udarbejde et nyt IT system til at løse opgaven med fælles betalingsfrister for afgifterne, men firmaet har måttet opgive at finde et nyt  system og er nu blevet fyret fra opgaven. Dermed må der begyndes forfra – så måske først om to år vil der ske en omlægning af betaling af vejbenyttelsesafgifterne.

Kristian Pihl Lorentzen mener at tiden er inde til at presse på for en løsning. Der skal ikke gå så lang tid.

- Det er nyttigt, når der kommer politisk fokus på en sag, der som her har været igennem en lang behandling i embedsvældet. Jeg vil snarest tage kontakt med skatteminister Kristian Jensen og finde en løsning, så betalingsfristerne kan forlænges, siger Kristian Pihl Lorentzen.