Politikere vil have billigere TV

Omvendt verden: Mens SF vil lade markedskræfterne regulere priser og pakketilbud til forbrugerne, åbner De Konservative nu for politiske indgreb på TV-markedet.

Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne på dansk betalings-TV er væsentligt højere end i Sverige, og der er bred politisk enighed om, at danskerne fortjener billigere TV og mere valgfrihed mellem de enkelte kanaler i TV-udbydernes programpakker.

Mens hovedparten af folketingets partier vil lade markedskræfterne regulerer priser og programpakker, åbner De Konservative nu for et politisk indgreb, der skal sikre, at danskerne kun skal betale for de TV-kanaler, de ønsker at se. Det sker kort før forhandlingerne om de kommende års medieforlig går i gang.

”Vi mener at forbrugerne i højere grad skal kunne vælge programpakker, der passer til dem. Man kan godt beslutte sig for politisk, at sådan skal det være, og det er ikke et skridt, jeg vil udelukke. Jeg kunne godt tænke mig det, men jeg ved ikke, om tiden er moden til det næste medieforlig,” sagde medieordfører Henriette Kjær, da hun sammen med de øvrige mediepolitikere tirsdag gæstede en konference i Ingeniørernes Hus om fremtidens TV.

Det er ikke mindst TV-distributørernes strategi med at samle og sælge TV-kanalerne i pakker, der deler vandene.

På den ene side vil mange forbrugere kun betale for de kanaler, som de rent faktisk bruger, mens distributørerne på den anden side slår fast, at det vil resultere i dyrere TV at tilbyde såkaldt ”a la carte”. Men de erfaringer skal forbrugerne selv have lov at gøre sig, mener Henriette Kjær.

SF tror på markedskræfterne
Med opgaven som ny udbyder af TV-kanaler på det nye digitale sendenet, har Boxer lovet politikere og forbrugere højere grad af valgfrihed og billige TV, når man for alvor går i luften til november. Det sætter man sin lid til hos V, S og SF. Den klareste tillidserklæring til markedskræfterne kommer fra venstrefløjen.

”Vores fornemmeste opgave som mediepolitikere er at sørge for at DR og TV 2 har ordentlige vilkår, så danskerne får bare en lille smule ordentligt fjernsyn. Vi skal ikke gribe ind i pakker og priser. Det regulerer markedet bedst, så længe loven overholdes,” siger SFs medieordfører, Holger K. Nielsen.

Hos Venstre lyder meldingen:

”Jeg er ikke tilfreds med, at pakkepriserne er så høje i Danmark. Det er problematisk for forbrugerne, og det er problematisk, at der er så få muligheder for at tilpasse pakkerne de enkelte. Men det tror jeg også vil ændre sig,” siger Ellen Trane Nørby, medieordfører for Venstre.

”Ellers må vi se på det. Men det er i alles interesse, at konkurrencen øges uden politiske indgreb,” siger hun.

Hos landets største udbyder af kabel-TV, Yousee mener adm. direktør Niels Breining, at diskussionen er misforstået. Yousee får nemlig kanalerne billigere, hvis de kan love TV-stationerne, at de kommer med i en programpakke. Derfor betyder mere valgfrihed dyrere TV, fastslår han.

”I Danmark har pakketeringen først og fremmest haft den konsekvens, at der er kommet flere danske kanaler. Vi vil gerne lave ”a la carte” og i skal ikke tage hensyn til os. Men den almindelige dansker vil komme til at betale mere for mindre,” siger Niels Breining og tilføjer, at Yousee allerede tilbyde små programpakker med fire kanaler oven i den obligatoriske grundpakke.

”Vi har allerede det frie valg, men kunderne vælger det ikke, fordi det er for dyrt,” siger Niels Breining.