Politikere truer klagenævn med lukning

Et bredt flertal i Folketinget har fået nok af lange sagsbehandlingstider i Advokatnævnet. Trætheden i Venstre er så udtalt, at partiet truer med at lade staten overtage nævnets opgave.

Sagerne strømmer ind til Advokatnævnet, som har haft endog meget svært ved at følge med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ærværdige Advokatnævnet, som i årtier har behandlet borgeres klagesager over advokater, er kommet under hårdt politisk pres.

Ved årsskiftet havde 1.578 uafsluttede sager hobet sig op i nævnet, alt imens sagsbehandlingstiden næsten er tredoblet siden 2008, så den i dag er oppe på 8,3 måneder i gennemsnit. Udviklingen har ikke kun store konsekvenser for de borgere, der må vente længe på en afgørelse, men også for advokater, der har disciplinærsager hængende over hovedet.

Situationen får nu politikere fra begge fløje til at true med et indgreb, og udtryk som »utilfredsstillende« og »slet ikke godt nok« går igen.

»Vi må kræve, at Advokatnævnet finder nogle løsninger. Og er nævnet ikke i stand til det, så må vi jo overveje et politisk indgreb,« siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF. I første omgang opfordrer hun Advokatnævnet til at gøre rede for »den uacceptable situation« over for Folketingets Retsudvalg.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, ser gerne, at ordningen fortsætter, men fastslår, at det kræver, at nævnet får orden i eget hus:

»Det er et krav, at Advokatnævnet får en ordentlig sagsbehandlingstid. Alternativet er, at staten påtager sig opgaven.«

For at nedbringe sagsbehandlingstiden har Advokatnævnet nu ansat flere jurister, og her fra efteråret er det lykkedes nævnet at behandle flere sager, end det modtager.

På den baggrund mener generalsekretær Torben Jensen, at nævnet er »på skinner«. Han vil dog ikke love, hvornår nævnet kan leve op til målsætningen om at behandle sager på under et halvt år i gennemsnit:

»Jeg kan ikke sige, hvornår sagsbehandlingstiden er under seks måneder. Men jeg kan forsikre, at vi har sat alle kræfter ind på at få det bragt på ret køl.«

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, fastslår, at det er »retssikkerhedsmæssigt uheldigt for både klagerne og de indklagede advokater, at sagsbehandlingstiden har været klart stigende i både 2010 og 2011.«