Politikere nøler i støtte til landbruget

Både de Radikale og Socialdemokraterne er villige til at gå i dialog med det kriseramte landbrug, men der loves ingen gavebod.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi skal have hjælp.«

Sådan lød reaktionen fra landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer, til landets politikere oven på Berlingske Business’ afdækning af landbrugets stigende problemer som følge af faldende afregningspriser på både svinekød, mælk, korn og mink. En situation, der ifølge bankdirektører og faget selv kan blive kritisk, hvis det fortsætter.

Men to af regeringspartierne, de Radikale og Socialdemokraterne, er ikke umiddelbart villige til at åbne en gavebod til det vigtige, men kriseramte erhverv:

»Det kommer an på, hvad de gerne vil have hjælp til. De har allerede fået hjælp til bedre rammevilkår, finansieringsformer, ejerskiftemodeller, miljøregulering og spildevandsafgifter. Vi er ikke begejstrede for at give almisser, men vil gerne hjælpe landbruget til at udvikle sig og blive mere konkurrencedygtigt,« siger fødevareordfører hos de Radikale, Ida Auken.

Lang ønskeseddel

Landbrug og Fødevarer pegede i går på EU-hjælp til en prisstabiliserende oplagring af svinekød, mulighed for mere gødning til markerne, lempeligere forhold ved miljøplan-implementering, eksportlempelser og hjælp til handelsfremstød på nye markeder.

»Vi har gjort meget for dansk landbrug de seneste tre år med hensyn til for eksempel spildevandsafgift og målrettet regulering. Det skal de anerkende, før de står med deres ønskeseddel til politikerne. Når vi løser deres udfordringer, står der pludselig tre nye ting, som de vil have indført,« siger Ida Auken, der kun vil være med til at gøde mere de steder, der kan tåle det. Men så skal der skrues ned for gødningen i mere sårbare områder.

Også fødevareordfører Orla Hav fra Socialdemokraterne er tvivlende over for at imødekomme landbrugets ønske om at gøde mere: »Omkring gødning tør jeg ikke umiddelbart sige ja. Limfjorden sender med hyppige mellemrum nødsignaler om miljøproblemer. Vi er nødt til at se på balancen i forhold til miljøproblemer som for eksempel iltsvind.« Orla Hav mener, at landbruget skal passe på med at kræve for meget.

»Det er den mest rabiate del af erhvervet, som mener, at vi hele tiden gennemfører det, der gør det mest besværligt for landbruget. De kalder det overimplementering. Hvis de har nogen eksempler på det, må de bære dem frem for ministeren. Vi støtter, at vi også i fremtiden skal være et fødevareproducerende land. Men vi skal også være i balance med naturen og sikre rent drikkevand, og at de indre farvande er i orden,« siger han.