Politikere kræver billigere betalingsservice

Betalingsservice har længe været for dyr og underlagt alt for lidt konkurrence, mener landets erhvervsordførere. Flere kræver nu politisk handling.

Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, vil opfordre erhvervsministeren (Henrik Sass Larsen (S), red.) til at gribe ind omgående. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var betalingsservice gratis.

»Du slipper for kedelige rykkere og gebyrer,« lød det daværende PBS’ standard­formulering, men sloganet – og ikke mindst prisen – er i dag en helt anden.

I årevis har danske forbrugere og virksomheder nemlig betalt milliarder af kroner i gebyrer til Nets og landets banker for at bruge Betalingsservice, og det får nu flere politikere på tværs af partiskel til at sige stop til de priser, der ifølge dem er alt for høje.

»Vi skal passe på, at udbyderne ikke bliver rene pengemaskiner. Den almindelige teori burde være, at stykprisen bliver lavere, jo mere man benytter et betalingsmiddel, men sådan forholder situationen sig desværre ikke. Jeg vil opfordre erhvervsministeren (Henrik Sass Larsen (S), red.) til at gribe ind omgående, og hvis intet sker, er vi klar til at gå skridtet videre,« siger Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, der bakkes op af et andet parti fra den blå lejr, Dansk Folkeparti.

»Jeg bryder mig ikke om denne form for griskhed, og jeg synes også, at det er en dårlig forretning rent imagemæssigt. Det er et marked, der på ingen måde er reguleret, og derfor er det helt nærliggende, at vi politikere stiller krav, som åbner for mere konkurrence, så danskerne ikke skal betale så høje priser for at betale deres regninger,« siger DFs erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

»Tyveri ved højlys dag«

Erhvervsordførerne forventer, at erhvervs- og vækstministeren selv kommer med et udspil, og skulle det ikke ske inden længe, er blandt andre Enhedslistens ordfører på området, Frank Aaen, klar til at ændre loven.

»Det ligner tyveri ved højlys dag og sker, fordi der ikke er nogen konkurrence. Derfor burde Betalingsservice enten være over­taget af Nationalbanken eller som minimum underlagt en stram offentlig kontrol. Det er besynderligt, at mens Dankortgebyret er lovreguleret, kan der bare skrues op for gebyret for at bruge betalingsservice. Derfor vil Enhedslisten stille et ændringsforslag til den nuværende lov,« siger han.

Også et af regeringspartierne erklærer sig åben for at se på mulige ændringer, men afventer først og fremmest svar fra ministeren.

»Det er vigtigt, at der er konkurrence på området for at få priserne ned. Umiddelbart er jeg ikke stemt for at lave midlertidig regulering, men jeg vil vende sagen med erhvervsministeren for at sikre, at der også på dette område er rimelige priser for forbrugerne,« siger de Radikales erhvervsordfører, Ida Auken.

Det har efter gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.