Politikere kan stoppe bioeventyr

Statoil truer med at droppe 750 mio. kr. stor investering i Danmark, hvis ikke politikerne bakker håndfast op.

Hvis man fra politisk side undlader at stille krav til iblanding af bioetanol i benzin, så vil Statoil genoverveje en investering på 750 mio. kr. i et bioetanol-anlæg, skriver dagbladet Børsen fredag.

Men det er langt fra eneste konsekvens, hvis politikerne ikke kræver iblanding, advarer Dansk Industri og Landbrugsraadet, der begge mener, at Danmark kan gå glip af et erhvervseventyr uden sidestykke.

Statoil er allerede i færd med at få miljøgodkendt et anlæg til fremstilling af bioetanol udvundet af korn. Anlægget skal ligge sammen med olieselskabets raffinaderi i Kalundborg, men hvis ikke der bliver skabt et marked for den miljøvenlige benzin i Danmark gennem en politisk beslutning, så vil Statoil droppe investeringen.

»Hvis ikke bioetanol bliver udbredt på markedet, så kommer vi ikke til at se et bioetanolanlæg i Kalundborg. Hvordan den fulde markedsudbredelse sker, er sådan set ligegyldigt for os. Men vi tror ikke, det sker uden politisk krav om iblanding i benzinen,« siger underdirektør Søren Bjelka fra Statoil til Børsen.