Politikere er stærkt uenige med formand: »Åbenlyst at Finanstilsynet ikke har gjort sit arbejde ordentligt«

Mens politikerne med den ene hånd er åbne for at give Finanstilsynets formand mulighed for at give højere lønninger til nøglemedarbejdere, revser de med den anden hånd hans udlægning af tilsynets håndtering af hvidvaskskandalen.

Politikere fra en lang række af partierne i Folketinget erklærer sig kraftigt uenige med bestyrelsesformand David Landos udlægning af Finanstilsynets håndtering af Danske Bank-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Ansvaret for den enorme hvidvask-skandale i Danske Bank ligger først og fremmest hos landets største bank. Men Finanstilsynet har ikke gjort sit arbejde med at føre tilsyn med bankens aktiviteter og tilbagemeldinger om håndtering af advarselslamper.

Sådan lyder det samstemmende fra erhvervsministeren og en række af partiernes erhversordførerer i kølvandet på, at Finanstilsynets bestyrelsesformand David Lando over for Berlingske i lørdags vurderede, at tilsynets »håndtering af sagen klart viser uafhængigheden og skarpheden hos Finanstilsynet«.

»Det står i skærende kontrast til det, vi hørte forleden, hvor tilsynet erkendte, at man havde stolet for meget på Danske Bank og taget bankens udsagn for gode varer uden at have efterprøvet dem,« siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) understreger, at man skal sikre, at vi ikke får gentagelser af det forløb, der har været med Danske Bank, hvor han peger på, at der ikke er blevet skredet ind tidligt nok i forløbet.

»Man skred ind i 2018, men problemet er, at hvidvasksagen startede tilbage i 2007 og fortsatte frem til 2015. Det er nok i den periode, at tilsynet skulle have været mere kritisk over for de meldinger, der kom fra Danske Bank, om at tingene var i orden. For det var de jo ikke. Det skal der læres af,« siger han.

Naiv tilgang

Mens Morten Bødskov (S), formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, giver udtryk for, at forløbet med tilsynets håndtering af Danske Banks hvidvask ikke har været »helt skarp«, så påpeger DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, at der var informationer om centrale møder, hvor Thomas Borgen fik information om det, der foregik i den estiske filial, som ikke var med i tilsynets rapport fra maj måned, men som burde have været med. Og Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted går skridtet videre.

»Det er åbenlyst, at Finanstilsynet ikke har gjort sit arbejde ordentligt. Man har i for høj grad baseret sit tilsyn på oplysninger fra Danske Bank uden at tjekke dem efter. Man har ikke i tilstrækkelig grad reageret på de henvendelser, der har været løbende i sagen. Og man har ikke i tilstrækkelig grad samarbejdet med de estiske myndigheder. Man kunne ikke engang blive enige om, hvem der havde ansvaret for tilsynet,« siger han og fortsætter:

»Finanstilsynets formand nævner, at der grundlæggende er en samarbejdsånd i tilsynsvirksomheden. Han beskriver en kultur i tilgangen til tilsynet med bankerne, men idéen om samarbejdsånd er måske naiv med de sager, der i de seneste år har kørt med finanssektoren. Måske skal man forlade den ånd og gå over til en langt mere skrap myndighedstilgang.«