Politikere ender sjældent i toppen af virksomheden

Kun få politikere har kompetencer til tunge direktørposter. Størstedelen ender i organisationer, lobby­bureauer eller det offentlige.

Karen Hækkerups(tv) jobskift fredag vakte overraskelse både inden for og uden for Christiansborgs vægge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karen Hækkerups jobskift fredag vakte overraskelse både inden for og uden for Christiansborgs vægge.

Men var den nu tidligere socialdemokratiske minister rykket til en direktørpost i en privat virksomhed, ville jobskiftet formenlig havde været endnu mere opsigtsvækkende. Mange politikere har nemlig svært ved at gå direkte fra politik til de tungeste stillinger i toppen af de store virksomheder. Berlingske har gennemgået en række tidligere ministre og ordføreres karriereforløb, og med få undtagelser arbejder de stort set alle i enten organisationer eller halvoffentlige virksomheder.

»Stadig flere politikere er. hvad man kan kalde superpolitikere. De er enormt dygtige til netop det politiske og organisatoriske arbejde, men mange har ikke rigtig beskæftiget sig med andet. Hvis man skal ind og have eksempelvis en administrerende direktørpost, så kræver det meget mere erfaring med økonomi, ledelse og produktionsstyring. Her er politikerne ganske enkelt ikke driftssikre nok, medmindre de allerede kommer fra stillinger i det private erhvervsliv inden de bliver politisk aktive,« siger partner i rekrutteringsfirmaet Flensby, Lars Sandahl Sørensen, som selv er tidligere topchef hos blandt andet SAS og ISS.

Han peger til gengæld på, at det for mange virksomheder i dag er blevet langt vigtigere at kunne forstå den offentlige sektor. Den udvikling er netop sket i takt med, at det offentlige-private samarbejde er stigende inden for områder, som tidligere var rent offentlige, eksempelvis på beskæftigelses- og sundheds­området. I sådanne stillinger har de tidligere politikere en langt større chance.

»Det kan også være i halvoffentlige virksomheder eller i eksempelvis fonde, som har et samfunds­relevant sigte. Her gælder det om at kunne forstå hinanden i hverdagen, og det vil politikerne kunne bidrage til. Den udvikling ser vi også i udlandet,« siger Lars Sandahl Sørensen, der også peger på, at det helt generelt er blevet vigtigere for virksomhederne at forstå det samfund, de er en del af, og blive set som legitime – ikke mindst af forbrugerne.

»Det forklarer også den vækst, vi har oplevet i antallet af rene lobby- og kommunikationsbureauer. Men grundlæggende set går virksomhederne altså i første omgang efter at sikre, at en ny direktør ved, hvad det vil sige at drive en virksomhed. Man kan være nok så god en kommunikator, men det kræver altså, at de har mere erfaring med i bagagen. Det er nok det bedste karriereråd, man kan give til politikerne,« forklarer han.

Også Jasper Jansen fra headhunterfirmaet Backer­Skeie peger på, at politikerne langt fra er selvskrevne til topjob i virksomhederne.

»Vi oplever, at virksomhederne først og fremmest kigger i deres egen branche eller går efter kandidater, som har løst en opgave, man selv står med. Det kan for eksempel være et turnaround eller at komme ind på nye markeder. Man skal have det rigtige mindset og forstå erhvervslivet,» siger han.

Se listen over, hvor tidligere toppolitikere er i dag på business.dk. Du kan også se, hvilke nuværende politikere der har en fortid i organisations- og lobbyverdenen.