Politikere bremser NSAs masseovervågning

Overvældende flertal i Repræsentanternes Hus forbyder kritiseret masseovervågning af amerikanere.

Amerikanske politikere gør det nu ulovligt for den skandaleramte efterretningstjeneste NSA - her hovedkontoret i Fort Meade i Maryland - at masseindsamle oplysninger om amerikanske statsborgere. Der skal foreligge en konkret dommerkendelse i hvert tilfælde. Arkivfoto: NSA/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med overvældende flertal har det amerikanske Repræsentanternes Hus vedtaget en lov, som sætter en stopper for efterretningstjenesternes masseindsamling af data om amerikanske statsborgere.

Politikerne stemte onsdag i stort omfang - med 338 stemmer for og 88 imod - for ændringer i »USA Freedom Act«-loven, som gør det klart, at efterretningstjenesterne skal have dommerkendelser, hvis de skal have adgang til teledata og andre registre og optegnelser om folks rejser og finansielle oplysninger. Det kan de kun få, hvis der er tilstrækkelig mistanke om forbindelser til international terrorisme.

Demokrat: Det er gået alt for vidt

Det var den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden, som i sommeren 2013 fremlagde tophemmelige papirer, som dokumenterer, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA i årevis har opbygget en masseovervågning af hidtil uhørt omfang af både amerikanske og udenlandske borgere.

Opstramningerne i lovgivningen skal nu forelægges det amerikanske senat, hvor der er større støtte til, at den hidtidige praksis fortsætter, selv om en domstol i sidste uge slog fast, at den er ulovlig.

»Med vedtagelsen af denne lov har Repræsentanternes Hus gjort sin del til at indføre historiske og gennemgribende reformer. I dag har vi en sjælden lejlighed til at genindføre begrænsninger til overvågningsprogrammer, som simpelt hen er gået alt for vidt,« sagde John Conyers, den førende demokrat bag opstramningerne.

Borgerrettighedsgrupperne ACLU og Electronic Frontier Foundation har dog droppet deres støtte til lovændringerne, som de finder utilstrækkelige.

Falder bort 1. juni

Hvis ikke både Repræsentanternes Hus og Senatet godkender en ny lovgivning inden næste uge, hvor de går på ferie, vil de virkemidler, som både NSA og forbundspolitiet FBI har til at indsamle oplysninger i kampen mod terrorisme, falde bort. Den nuværende lovgivning udløber nemlig 1. juni.

Den amerikanske præsident Barack Obama, som har været voldsomt kritiseret siden afsløringerne, er ifølge nyhedsbureauerne villig til at fjerne beføjelserne til efterretningstjenesterne, selv om det kan gøre deres arbejde sværere.

En række politikere har sågar ønsket at udvide tjenesternes muligheder, men dette anses for en dødfødt tanke. På tværs af de to store partier, Demokraterne og Republikanerne, er der delte meninger om overvågningens og aflytningens omfang.

»USA Patriot Act« blev indført efter angrebene mod World Trade Center 11. september 2001. Ændringerne betyder, at der ikke længere kan masseindsamles data, men at disse skal udvælges efter »specifikke udvælgelseskriterier«.

Konkret dommerkendelse skal foreligge

»En dommerkendelse kan ikke længere autorisere et masseindsamlingsprogram, hverken af telefonmetadata (oplysninger om tid, sted, varighed, modtager m.m., red.) eller af andre grunde,« konstaterer Peter Swire, professor ved Georgia Institute of Technology og medlem af Barack Obamas særlige kommission, som kom med anbefalinger til opstramninger af loven efter Snowdens afsløringer af skandalerne.

Disse har også klarlagt, hvordan NSA samarbejder tæt med en lang række landes efterretningstjenester, som på deres vegne indsamler i massevis af oplysninger om folk og leverer dem til NSA. Det gælder også Danmark, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste anføres at skulle samarbejde med NSA.

Edward Snowden lever i dag i Moskva, hvor han har fået midlertidig opholdstilladelse.