Politikere borer nu i Pinds overvågning

Liberal Alliance kræver justitsministerens svar på forslaget om at indføre total registrering af al internettrafik i Danmark.

Al internetbrug i Danmark skal registreres, mener Venstre-regeringen, som vil haste et forslag gennem Folketinget. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Søren Pinds (V) ønske om at indføre total registrering af al internettrafik i Danmark vækker bredere og bredere kritik, og nu skal ministeren svare på de første spørgsmål om registreringen.

Christina Egelund, Liberal Alliances retsordfører, har bedt Søren Pind om at »forklare sammenhængen mellem regeringens erklærede mål om at styrke den digitale infrastruktur i Danmark og regeringens ambitioner om at genindføre sessionslogning af danske borgeres data, som de facto pålægger IT- og teleindustrien en regning i 100-millionerkronersklassen, velvidende at det netop er denne industri, som hvert år investerer i den digitale infrastruktur«.

Kraftig udvidelse af ulovlig overvågning

Søren Pind lægger op til, at al internettrafik - uanset om den kommer fra PCer, telefoner, tavle-PCer eller andre steder - skal registreres. Det er en kraftig udvidelse af den overvågning, som daværende justitsminister Lene Espersen (K) indførte i september 2007 som led i danmarkshistoriens største overvågning, og som hendes efterfølger, Karen Hækkerup (S), afskaffede 22. juni 2014 - både fordi Justitsministeriet selv erkendte, at den var ubrugelig, og fordi EU-Domstolen kort forinden havde kendt den ulovlig.

Rigspolitiet har længe presset på for at få genindført og udvidet registreringen, så politiet med en dommerkendelse i hånden kan få adgang til alle de data, som alle, der udbyder internetforbindelser i Danmark - teleselskaber, internetselskaber, hoteller, caféer og mange flere -, skal samle ind og opbevare sikkerhedsmæssigt forsvarligt, da der er tale om personfølsomme data.

Mens den tidligere registrering, som kun var omfattende stikprøver, kørte, kostede det omkring 200 millioner kroner at sætte indsamlingen op og godt 50 millioner om året at holde den i luften.

Pind: Politiet skal have adgang til relevante data

I 2014 blev der logget 3.500 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet.Det svarer til, at hver dansker blev registreret én gang hvert eneste minut.

»Det her bliver meget mere omfattende,« sagde Jakob Willer, direktør i telebrancheorganisationen Teleindustrien, forleden til Berlingske.

Søren Pind holdt på Databeskyttelsesdagen ved et stort arrangement på Christiansborg åbningstalen og talte da for bedre sikring af, at danskernes personlige data ikke misbruges. Men til allersidst i talen sparkede han så ind:

»Vi må erkende, at vi i Danmark og Europa står over for en helt ny virkelighed med terroranslag. Omfanget af økonomisk kriminalitet og IT-kriminalitet stiger, og det kræver omstilling af politiets efterforskning. Politikerne må hele tiden finde nye løsninger og sikre, at myndighederne har de rette redskaber til at sikre lov og orden. Politiet skal have adgang til relevante data for at kunne forebygge, og politiet har behov for at bruge persondata i efterforskningen, så der skal skabes en fornuftig balance mellem hensynet til databeskyttelse og til borgernes sikkerhed,« sagde justitsministeren.

Politisk modstand breder sig

Det har vakt bred harme. Telebranchen, IT-Branchen og Dansk Industri har alle brugt vrede ord om overvågningen og dens omfang, og i weekenden meldte De Konservative sig i koret af modstandere, som i forvejen tæller Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Christina Egelund fra LA har nu også bedt Søren Pind om at »forholde sig til, hvordan genindførelsen af den såkaldte sessionslogning af danske borgeres data hænger sammen med regeringens bebudede byrdestop for danske virksomheder?«

Karen Hækkerups stop for registrering betyder ikke, at danskerne ikke bliver overvåget. Logningen - eller registreringen - af al brug af telefoner fortsætter, ligesom internetudbydere og teleselskaber fortsat skal kunne identificere, fra hvilke IP-adresser computere er koblet på nettet, hvis der f.eks. opdages forsøg på piratkopiering af film og musik m.m.