Politikere betænkelige ved nyt Ørsted-frasalg: »Det kan ende på et skråplan«

Et kompliceret spil om en lukrativ del af det danske energiselskab Ørsteds danske forretning tager i disse måneder form. I kulissen lurer flere interesserede købere, men politikere er betænkelige ved yderligere frasalg. Ørsted-topchef vil have en ansvarlig køber.

Administrerende direktør i Ørsted Henrik Poulsen, da han for et år siden afslørede selskabets nye navn, efter at det gamle, DONG Energy, var blevet sløjfet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det står stadig som en af de mest monumentale politiske sager i nyere tid, da SF efter et tumultarisk forløb i 2014 trak sig fra den daværende SSFR-regering. Baggrunden var salget af en pæn bid af det danske energiselskab DONG Energy til finanskæmpen Goldman Sachs.

I dag er DONG Energy blevet til Ørsted, der satser på en førende rolle i den grønne omstilling, og sporene fra dengang kan synes fjerne, men en ny sag om et muligt frasalg til milliarder genopliver frygten for, at dansk infrastruktur kan ende på udenlandske hænder.

Mulige købere sværmer lige nu om Ørsteds danske elforretning, der tæller Radius og én million elkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland.

I regnskabet for tredje kvartal fremgår det, at der skulle være en »god interesse« for at købe det lukrative forretningsben, der ifølge en ekspert kan indbringe et tocifret milliardbeløb. Topchef i Ørsted Henrik Poulsen uddyber over for Berlingske, at der både er andre energiselskaber, pensionskasser og infrastrukturfonde blandt bejlerne til selskabet.

Men i Folketinget stiller flere partier sig kritiske over for salget. Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, vånder sig ved tanken om at sælge mere dansk infrastruktur.

»Det kan ende på et skråplan, hvis vores egen infrastruktur glider danskerne af hænde. Det kommer ingen af os til gode i sidste ende, fordi der skal sikres et større afkast til den nye ejer,« siger Hans Kristian Skibby.

Ordføreren vil endnu ikke tage stilling til et muligt salg, men erklærer sig »dybt betænkelig ved at sælge det, der lugter det mindste af dansk infrastruktur.«.

Samme toner lyder fra SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

»I lyset af finansskandalerne skal vi være ekstremt påpasselige med, hvem den kritiske infrastruktur – vores elnet – lander i hænderne på,« siger Lisbeth Bech Poulsen i en skriftlig kommentar og understreger, at partiet ikke vil blokere for et salg, hvis forretningen undgår at ryge på »forkerte hænder«.

Der er meget på spil. Handlen er i den absolutte topklasse og vil kunne indbringe Ørsted milliarder af kroner. Det vil kunne sætte yderligere turbo på selskabets grønne omstilling.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Ifølge Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, vil forretningen kunne sælges for op mod 13 milliarder kroner. Det baserer han på, at forretningsdelene tjener 1,3 milliarder kroner årligt. Men det er ikke sikkert, at energikæmpen kan få det bedste bud rent økonomisk, hvis potentielle købere på forhånd bliver skåret fra.

»Der kan godt være et politisk element, der gør, at man bliver nødt til at skære potentielle købere fra, fordi storaktionæren (staten red.) ikke kan holde til at sælge til bestemte investorer,« siger Morten Imsgard, analytiker i Sydbank.

Det er uklart, præcis hvordan Finansministeriet stiller sig over for mulige købere. Venstres finansordfører, Jacob Jensen, ønsker ikke at kommentere mulige købere, men konstaterer, at man afventer processen, som Ørsted har sat i gang.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er heller ikke meddelsom.

»Jeg kan ikke kommentere på salgsprocessen, og de orienteringer, vi får, er omgærdet af udvidet fortrolighed,« siger Benny Engelbrecht og kalder Socialdemokratiets holdninger for »velkendte«.

På partiets kongres slog S-formand Mette Frederiksen fast, at partiet ikke kommer til sælge mere dansk infrastruktur til Goldman Sachs, hvis Socialdemokratiet har magten. Det er i sidste ende den nuværende forligskreds omkring DONG/Ørsted, der kan få afgørende indflydelse på salget – det vil sige den nuværende regering og S, R samt SF.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det vakte stor folkelig modstand, da det blev besluttet at sætte DONG til salg. Her demonstreres der mod DONG-salget på Christiansborg Slotsplads onsdag 29.januar 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Topchef i Ørsted Henrik Poulsen kalder det »helt rimeligt med en politisk diskussion om salget«. Han mener dog, at politikerne skal holde sig for øje, at elforretningen er et »fuldstændigt gennemreguleret aktiv«. Det betyder, at prisudviklingen og indtjeningen er låst fast af staten.

»Dermed ikke sagt, at man ikke skal sikre sig, at det selvfølgelig skal være en god og ansvarlig ejer. Det er også klart mit indtryk, at der er masser af rigtig gode mulige ejere. Så jeg er ret fortrøstningsfuld. Det finder vi en god løsning på,« siger Henrik Poulsen.

»Vi har en stor interesse i at finde en god ejer af de her forretninger. En ejer, som fortsat vil drive forretningen på ansvarlig vis og investere i dem og tage sig godt af vores medarbejdere,« siger Ørsted-topchefen.

Processen om elforretningen ventes at være færdig inden udgangen af første halvår 2019. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Finansministeriet.