Politik på tværs

Enhedslisten er i en usædvanlig alliance med storkapitalen i sagen om parkeringsdeklarationerne.

Charlotte Dyremose udtaler, at de konserative endnu en gang »faktisk igen er påfaldende meget på linje med det, der blev sagt fra Enhedslistens side(...)« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politik kan engang imellem være en finurlig størrelse. Det er politikere blevet mindet om i sagen om parkeringsdeklarationerne.

Normalt regner man med, at det i første række er de borgerlige partier, der varetager investorers og erhvervsdrivendes interesser. Men i hvert fald må de 800 berørte ejendomsbesiddere lige nu håbe på, at kommunen fortsat vil ønske at begrænse antallet af parkeringspladser.

Det synspunkt forfægter ingen mere ihærdigt end Enhedslisten med bygge- og teknikborgmester Morten Kabell i spidsen.

Den usædvanlige fordeling af interesserne blev også bemærket af den konservative ordfører Charlotte Dyremose, da forslaget om en ændring af byggeloven blev førstebehandlet i Folketinget den 5 februar.

»I udgangspunktet mener vi – faktisk igen påfaldende meget på linje med det, der blev sagt fra Enhedslistens side – at det her må være noget, man finder ud af lokalt, og at der kan være ganske gode grunde til, at man gør tingene forskelligt i forskellige kommuner. Vores kommuner ser jo ganske forskellige ud, også i forhold til det her med, hvor svært det er at finde en parkeringsplads,« sagde hun.

De konservative endte med at stemme for lovforslaget, som kun Enhedslisten stemte imod.

Sammenfald med andelsbolig-sag

For Morten Kabell er der imidlertid også en anden vinkel på sagen. Nemlig at den falder samtidig med, at han og kommunen har holdt hårdt på juraen i sagen om andelsboliger, der ifølge urgamle, tinglyste bestemmelser ikke kan handles op i værdi. Denne holdning fra kommunens side kommer, som omtalt i Berlingske, sandsynligvis til at blive dyr for ganske almindelige københavnere, der i god tro har købt og solgt andelsboliger til markedspriser.

Men i sagen om parkeringsdeklarationerne, der også handler om gamle og delvis glemte tinglyste bestemmelser, træder kommunen altså helt frivilligt tilbage fra sine rettigheder. Endda uden at være presset til det af de berørte. Også selv om disse er professionelle aktører fra erhvervslivet, og de ældste af de tinglyste bestemmelser kun er cirka halvt så gamle som dem i sagerne om andelsboligerne.

Morten Kabell afviser, at de to sager er behandlet forskelligt:

»Kommunen forsvarer alle sine deklarationer og servitutter med næb og klør. Vi fastholder servitutten på Grøndalsvænge, og vi fastholder vores P-deklarationer. Men i begge tilfælde finder vi konkrete løsninger på konkrete problemer. Vi nedskriver antallet af parkeringspladser i deklarationerne, fordi vi ikke vil have byen oversvømmet af biler. Og i Grøndalsvænge har vi fremlagt en forligsskitse, der sikrer, at ingen bliver teknisk insolvente eller må sælge med tab. Derfor kan købere og sælgere undgå at sagsøge hinanden på kryds og tværs,« skriver han til Berlingske.