Politiet opgiver efterforskning af narko og mafia i metro-byggeriet

Københavns Politi lægger nu efterforskningen ned i den opsigtsvækkende sag om mulige mafia-forbindelser og narko-handel i forbindelse med metro-byggeriet.

Københavns Politi har ikke kunne finde dokumentation for påstande om mafia og narko i forbindelse med byggeriet af den nye Metro-cityring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Såfremt disse oplysninger er korrekte, er flere virksomheder på metrobyggeriet i København en central del af en større international narkoring – styret fra Calabrien i Syditalien.«

Sådan lød den opsigsvækkende påstand i en politianmeldelse fra fagforbundet 3F i september sidste år. Men Københavns Politi har ikke kunne finde beviser for beskyldningerne og opgiver derfor nu sagen, oplyser politikommissær Steffen Thaaning Steffensen, Københavns Politi.

»Vi har efterprøvet de ting i anmeldelsen, som vi kunne efterprøve og nu kan vi ikke komme videre. For mig at se, så har vi foretaget de efterforskningsskridt, som vi kunne foretage os, og på den baggrund har vi besluttet at henlægge sagen. Der kan selvfølgelig komme nye oplysninger, men på det foreliggende grundlag fører sagen ikke til noget hos os,« siger Steffen Thaaning Steffensen til Berlingske Business.

Den 21. september afleverede Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i byggegruppen hos fagforbundet 3F, anmeldelsen til Københavns Politi, der blandt andet baserede sig på flere af hinanden uafhængige og anonyme kilder, der oplyste, at de flere søndage har observeret en lastbil ankomme ved byggepladen for enden af Sortedams Sø og ved en anden byggeplads i Sydhavnen. Angiveligt med narko.

Allerede i oktober kunne Berlingske fortælle, at Københavns Politi var på bar bund i efterforskningen af sagen. Blandt andet som følge af, at de fire anonyme vidner, der lå til grund for anmeldelsen, ikke ønskede at tale med politiet. I den forbindelse fastholdt 3F beskyldningerne og pegede blandt andet på, at vidnerne er bange for at tale med politiet.

»Der er en del af de kilder, som har henvendt sig til os, der ikke tør tale med politiet af frygt for repressalier. Det gør det naturligvis også sværere at komme videre med sagen,« sagde Palle Bisgaard fra 3F ved den lejlighed.

Den italienskejede hovedentreprenør på den 22 milliarder dyre metro-cityring, Copenhagen Metro Team (CMT), har været stærkt utilfreds med omtalen af de alvorlige beskyldninger.

»Vi mener ikke, at den grove beskyldning, der er fremsat i offentligheden om, at virksomheder på metroringen er en del af en narkoring, der er styret af den calabriske mafia, er ordentligt dokumenteret. Vi mener samtidig, at det er en skærpende omstændighed, at det er så upræcis og grov en anklage mod unavngivne virksomheder med tilknytning til metroen,« sagde Sigurd Nissen-Petersen, driftsdirektør (COO) hos det italienskejede konsortium Copenhagen Metro Team (CMT), til Berlingske i november.

Sagen vakte voldsom opsigt i september sidste år. Da kunne Weekendavisen i flere artikler oprulle påstande om, at en stribe italienske entreprenører - der er tilknyttet byggeriet af metroen i København og letbanen i Aarhus - var blevet politianmeldt af fagforeningen 3F for at smugle narko og hvidvaske penge på dansk jord. Angiveligt skulle entreprenørerne havde tilknytning til mafiaen, fremgik det af artiklerne.