Politiet dropper sigtelse mod 52-årig i Yousee-nedbrud

Københavns Politi har valgt at droppe sigtelsen mod en 52-årig for det historiske nedbrud på Yousee nytårsaften. Forsvarsadvokat vil ikke udelukke en erstatningssag mod TDC.

Det var midt i Dronningens nytårstale, at signalet pludselig forsvandt på TV-skærmene hos cirka 1,3 millioner danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Sagen om nedbruddet på Yousee nytårsaften har fredag taget en ny - og overraskende - drejning, efter Københavns Politi har meddelt, at man opgiver sigtelsen mod den 52-årige mand, der hidtil har været sigtet for nedbruddet, som resulterede i sort skærm hos 1,3 millioner mennesker nytårsaften 2016.

»Efterforskningen har ikke underbygget, at der skulle være grundlag for at opretholde sigtelsen mod ham,« oplyser politiet, der i stedet vil forsætte efterforskningen i en »anden retning«, som man ikke ønsker at fortælle mere om på nuværende tidspunkt.

Den 52-åriges forsvarsadvokat, Karoly Németh er tilfreds med, at politiet har valgt at droppe sigtelsen af hans klient. Til gengæld vil han ikke udelukke, at sagen kan få et efterspil i forhold til TDC, som i første omgang var dem, der valgte at politianmelde nedbruddet.

»Jeg vil langtfra udelukke, at der kan komme en sag mod dem,« siger Karoly Németh.

Ifølge Berlingske Business' oplysninger har den 52-årige fungeret som en art leverandør til Yousee.

Tilbage i starten af januar lignede det ellers, at sagen var lige til at gå til, da TDC i en pressemeddelelse oplyste, at man på baggrund af en intern undersøgelse havde »et klart billede af, hvad der er sket.«

»Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling,« sagde Pernille Erenbjerg.

Dagen efter blev den dengang 51-årige mand sigtet i sagen.

Ifølge Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert hos CSIS, tyder udviklingen på, at den 52-årige kan være blevet »sat op« af andre aktører. Han hæfter sig ved, at politiet ikke opgiver efterforskningen, men fortsætter i en anden retning.

»Andre kan have sat den pågældende op. Vi ved, at der er folk, der er tilpas sofistikerede og dygtige til, at de kan efterlade digitale brødkrummer, som vil pege efterforskningen i en bestemt retning,« siger Peter Kruse.

Allerede tilbage i januar vakte det opsigt, da anklagemyndigheden valgte at opgive et fængslingskrav og løslade den dengang 51-årige mand, da »supplerende oplysninger« fra TDC betød, at der ikke længere var grundlag for en varetægtsfængsling. Hvilke »supplerende oplysninger«, der var tale om, er endnu uvist.

 

OPDATERES