Politiet: Bøderregn over Uber-chauffører på vej

Uber-chauffører kan se frem til bøder, hvis politiet får fat i dem. Det er konsekvensen efter, at Københavns Byret fredag har fundet seks Uber-chauffører skyldige i ulovlig taxi-kørsel.

Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uber-chauffører, der bliver stoppet af politiet med passagerer i bilen, vil kunne se frem til at modtage et bødeforlæg. Det oplyser politikommisær Søren Wiborg fra Københavns Politis Fædsels- og Trafikafdeling, efter at Københavns Byret fredag dømte seks Uber-chauffører skyldige i ulovlig taxa-kørsel.

»Med byrettens klare dom, bliver sagerne enklere. Hvis vi møder Uber-chauffører i forbindelse med forskellige fædselskontroller, vil de blevet skrevet og sigtet, og anklagemyndigheden vil efterfølgende sende et bødeforlæg ud til de sigtede. De kan så enten betale bøden, eller gøre brug af deres ret til at få afgørelsen prøvet ved domstolene,« siger Søren Wiborg.

Udover de seks Uber-chauffører, som nu er dømt til at betale bøder på mellem 2.000 og 6.000 kr., er 40 chauffører ifølge Søren Wiborg i øjeblikket sigtet for ulovlig taxa-kørsel. Det er nu op til anklagemyndigheden, om de også skal en tur i byretten eller om de vil få tilsendt en et bødeforlæg. Det sidste menes at være mest sandsynligt.

Ingen særlig Uber-indsats

Vil Politiet nu gennemføre en særlig indsats for at få stoppet Uber-kørslen?

»Nej, vi kommer ikke til at lave en særlig indsats. De biler, der kører for Uber, er jo vanskelige at genkende i gadebilledet, så det bliver i andre kontroller af kørekort og lignende, at vi får fat i dem,« siger Søren Wiborg.

Politiet har heller ikke tænkt sig at kontrollere de mange registreringsnumre, som Taxabranchen har indsamlet.

»Taxabranchen har samlet mange registreringsnumre ind og afleveret dem til Politiet, fordi de mener, at der er tale om biler, der kører ulovlig taxakørsel. Men deet giver ikke nogen mening, at vi kører efter dem. De har jo også lov at køre privat i bilerne,« siger Søren Wiborg.

Politiet: Lad være med at støtte op om Uber

Søren Wiborg har dog en klar forventning om, at der bliver langt færre Uber-biler i gaderne fremover.

»Vi har en idé om, at der bliver færre, der kører for Uber, nu hvor der foreligger en klar dom om, at det er ulovligt,« siger Søren Wiborg.

Hvad er dit råd til folk, der har tænkt sig at bestille en Uber-bil hjem fra byen i aften?

»Jeg vil bare sige, lad være med at støtte op om ulovlige ting. Uber er blevet kendt ulovlig, så derfor skal man selvfølgelig ikke sætte sig ind i en Uber-bil,« siger Søren Wiborg.

Chauffører anker dommene

Selvom Københavns Byrets dom er klar, har de dømte chauffører, der har opbakning fra Uber, sammen med deres forsvarere besluttet at anke dommene. Flere af dem skal dog en tur omkring Procesbevillingsnævnet, fordi deres bøder er under 3.000 kr.

»Tre ud af mine fire klienter har fået bøder på mindre end 3.000 kroner, og skal derfor først have lov til at anke sagen til Landsretten af Procesbevillingsnævnet. Her forventer vi en afgørelse i løbet af et par uger. Den sidste klient har fået en bøde på 3.500 kr. og har derfor anket til Landsretten på stedet,« siger forsvarsadvokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja fra Homann Advokater.