Politiaflytning i bestikkelsessag: Snydere, julelege og rævekager

Det var nogle af de ord, der onsdag dukkede op i de telefonsamtaler, som politiet aflyttede, mens de efterforskede bestikkelsessagen i sommeren 2015.

Foto: Mads Claus Rasmussen

I sagen om Ateas påståede bestikkelse af IT-chefer i Region Sjælland og Rigspolitiet fremlagde senioranklager Alexander Fält Dzougov onsdag både sms’er og telefonsamtaler, som politiet i hemmelighed havde aflyttet.

Samtalerne og sms’erne var mellem tidligere Atea-topfolk, som via deres nystartede virksomhed, 3A-IT, vandt et stort udbud for næsen af Atea i Region Sjælland i maj 2015.

Politiet optog i hemmelighed 3A-stifterne i dagene efter, at Region Sjælland i starten af juni havde annulleret udbuddet. Af samtalerne fremgik det, hvor rystede stifterne af den nye Atea-konkurrent var over, at ordren på langt over 100 mio. kr. pludselig var annulleret.

Men senioranklageren interesserede sig mere for, hvad tidligere Atea-chef og den nu tiltalte Peter Trans i den aflyttede samtale sagde om ”snydere” i relation til regionens daværende IT-chef med ansvar for drift, René Clausen, der også er en af sagens tiltalte.

»Han kan være med til at lave nogle snydere igen ikke, altså som jo gør, at han sætter noget op, som han lover han ikke køber.«

I vidneskranken afviste Peter Trans imidlertid, at det handlede om snyd. Han sagde blandt andet:

»Det giver ikke mening. Der er ikke blevet snydt. Husk at der var fem regioner og Rigspolitiet (med på rammeudbuddet, red), så der kan ikke være snydt. Man kan ikke lave en aftale (om snyd, red) på tværs. Region Sjælland udgør jo kun 10 pct.,« sagde Peter Trans.

Ifølge senioranklageren viser samtalen, hvor vigtig René Clausen var for 3A-IT, men også hvor langt 3A-stifterne var villige til at gå for at få en konkurrencemæssig fordel. Han mener også, at samtalen viser, at der var urent trav i forbindelse med udbuddet.

René Clausen har dog gang på gang i retten afvist, at han havde nogen som helst indflydelse på udbuddet og på, hvem der vandt det. Han forklarede, at specifikationerne i tilbuddet var udarbejdet af tekniske specialister, og ifølge René Clausen var det alene indkøbsafdelingen i Region Sjælland og hans overordnede, IT-direktør Per Buchwaldt, der afgjorde udbuddet.

I en anden telefonsamtale, som blev afspillet i retten, talte en anden af de tiltalte, 3A-stifter og tidligere Atea-chef, Carsten Ritzau om ”julelege”. Det dækkede ifølge Carsten Ritzau over, at 3A-IT i forbindelse med det store tilbud til Region Sjælland havde fået nogle procenter ”bag om” fra Hewlett Packard.

Det fortalte han om i en telefonsamtale med anden af de tiltalte, Claus Hougesen, der ud over at være medstifter af 3A-IT og har haft en toppost i Ateas norske moderselskab.

»De kan jo desværre ikke lave de julelege de lavede sidste gang. Dem kan de ikke lave med os igen,« sagde Ritzau.

»Hvad for julelege?« spurgte Hougesen.

»De gav os nogle procent ekstra. Ved du ikke det?,« sagde Ritzau.

I en anden aflyttet telefonsamtale kunne man høre en medarbejder fra Hewlett Packard, som over for Carsten Ritzau omtalte disse procenter som ”rævekager”. HP-medarbejderen gav også udtryk for at være irriteret og urolig i forhold til en kollega, som hele tiden talte om ”SBC”, standard business contract, hvilket tilsyneladende ikke omfattede de såkaldte rævekager.

Senioranklageren ville vide, hvad der mentes med ”rævekager”. Til det svarede Ritzau:

»Det samme som julelege. Vi har lavet forskellige aftaler, blandt andet med HP (Hewlett Packard, red). Det gør man hver dag i IT-branchen. Det er der ikke noget odiøst i,« sagde Ritzau.

Retssagen mod de i alt otte tiltalte fortsætter torsdag. De er alle sigtet for bestikkelse og underslæb.