Politi vil aflytte Skype

Efterhånden som flere og flere kommunikerer sammen via Internet, hægtes politiet af og kan ikke følge med, fordi kommunikationen krypteres. Derfor kræver FBI nu, at politiet skal kunne lytte med.

Med computerprogrammet Skype kan man ringe gratis til folk over hele kloden, fordi samtalen foregår via internetforbindelsen. Skype krypterer samtidig samtalen, så ingen kan lytte med - endnu da. Arkivfoto: Paul Hackett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet skal have mulighed for at kunne aflytte både krypterede beskeder og telefonsamtaler over internettelefoniprogrammer som Skype.

Det amerikanske politi forsøger nu at overbevise politikerne om, at de skal have udvidet deres beføjelser, så en dommerkendelse også kan bruges til at sætte aflytning op på den internetkommunikation, som bliver stadig mere omfangsrig, eftersom flere og flere kommunikerer via nettet i stedet for gennem en telefon.

Kodningen skal kunne fjernes

Myndighederne ønsker, at den amerikanske kongres gør det muligt at kunne kræve aflytning også af de tjenester, som i dag lever af at gøre kommunikationen umulig at aflytte. Det gælder amerikansk erhvervslivs yndlingstelefon, Blackberry, der automatisk koder al kommunikation, men det gælder også sociale netværk som Facebook, hvor brugerne selv kan vælge, hvem de ønsker at give adgang til hvilke af de mange personlige oplysninger, der lægges ud. Endelig er der softwareprogrammer som dansk-svenske Skype, der anvender Internet til telefoni. Skypes samtaler er automatisk krypteret, så ingen kan lytte med udefra.

Ifølge New York Times agter den amerikanske regering at fremlægge planen for Kongressen til næste år. Flere frygter, at hvis USA siger ja, vil den sprede sig til store dele af verden, hvor mange landes styrer ikke nødvendigvis udelukkende vil anvende den til at forhindre terrorisme og kriminalitet.

Indien truede med lukning

Nyheden om planen kommer, kort efter at det lykkedes for Indien og flere arabiske stater at vride armen rundt på den canadiske Blackberry-producent Research In Motion (RIM). RIM blev truet med, at landene ville lukke for Blackberry-telefonernes adgang til mobilnettene, hvis ikke de nationale sikkerhedstjenester fik en såkaldt bagdør til telefonerne - en mulighed for at kunne lytte med uagtet den krypterede kommunikation.

Indien har truet med at fortsætte og tage Skype som næste punkt på dagsordenen.

James X. Dempsey, som er vicedirektør for Center for Democracy and Technology i USA, mener, at den amerikanske plan får »store følger« og vil udfordre »grundlæggende elementer« i nettets opbygning, heriblandt den decentrale struktur, der betyder, at hvis kommunikationen går ned ad en vej, finder computerne blot en anden for at få budskabet frem.

»Grundlæggende ønsker de at sætte uret tilbae og få Internets tjenester til at virke på den måde, som telefonsystemerne oprindelig gjorde,« siger James D. Xempsey til New York Times.

Andre frygter, at hvis kommunikationen skal kunne afkodes, vil der være mulighed for, at hackere også smutter ind.

Ingen opgørelse

Forbundspolitiet FBIs juridiske direktør, Valerie E. Caproni, siger, at det ikke handler om at udvide beføjelserne men om fortsat at kunne udføre arbejdet med at sikre den offentlige og nationale sikkerhed.

Siden 1994 har amerikansk lovgivning krævet, at telefon- og bredbåndsnet skulle kunne aflyttes, hvis der forelå en dommerkendelse. Loven omfatter dog ikke udbydere af kommunikationstjenester.

Der findes ingen opgørelser af, hvor ofte myndighederne løber panden mod en mur, fordi kommunikationen er krypteret.