Politi tyr til nye metoder i kamp mod ondsindet virus

Europol, det hollandske politi, Intel og Kaspersky Lab går sammen om at finde og offentliggøre de koder, der afkoder filer, som er blevet låst af ondsindet computervirus.

På netstedet www.nomoreransom.org offentliggøres de kendte koder, som skal til for at slippe af med computervira, der låser ens filer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet tager nu hackernes egne metoder i brug og er i gang med at samle og offentliggøre de koder, som skal bruges, hvis man er blevet ramt af en særligt ondartet computervirus, der tager ens filer som gidsler og forlanger løsepenge for atter at give dem fri.

Det hollandske politi og det europæiske politisamarbejde Europol har sammen med IT-giganten Intel og IT-sikkerhedsgiganten Kaspersky Lab i fællesskab åbnet netstedet www.nomoreransom.org (»aldrig mere løsesum«), hvor de samler gode råd og altså også kendte adgangskoder.

Hav altid en aktuel sikkerhedskopi

Netop computervirus, der koder eller krypterer filerne på ens harddisk eller telefon, er i stærk fremgang. Hackerne låser dermed folks vigtige filer og forlanger løsepenge, hvis man vil have koden, der låser dem op igen. »Ransomeware« eller »løsepengesoftware« kaldes den type af vira, og den rammer flere og flere. En række danske kommuner og offentlige institutioner har gennemlevet mareridtet med vira som Cryptolocker, Teslacrypt, Torrentlocker og Cryptowall.

Ifølge Kaspersky Lab er 718.000 i år og sidste år blevet ramt af sådanne computervira. I 2014-2015 var det 131.000.

I mange tilfælde er der ikke noget at stille op, hvis man først er blevet ramt, ud over at finde den sikkerhedskopi, som man forhåbentlig har taget - og forhåbentlig gjort det for nylig. Det anbefales aldrig at betale løsesummen, for dels kan man ikke være helt sikker på, at man faktisk får koden til at låse filerne op, dels er der en risiko for, at hackeren i mellemtiden er blevet arresteret af politiet og således aldrig ser indbetalingen.

Virus kan snydes

Ved at holde sit antivirusprogram og sin firewall opdateret har man en god chance for at undgå at blive ramt. IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender har desuden udviklet en »vaccine«, et lille gratis program, som får mange løsesumsvira til at tro, at den pågældende maskine allerede er blevet inficeret, og derfor fortsætter sin søgen efter andre maskiner, der endnu ikke er blevet ramt.

»Det er nogle gange muligt at hjælpe inficerede brugere med at genvinde adgangen til deres krypterede filer eller låste systemer, uden at man skal betale,« fastslåes det på det nye netsted.

Her samler man de kodeord, som man efterhånden opdager, som kan afkryptere - eller oplåse - data, som er blevet låst af forskellige typer af løsesumsvira. Det er præcis samme fremgangsmåde, som mange hackere selv bruger, når de lægger de licenskoder ud, som skal bruges til forskellige softwareprogrammer, som man køber.

Send filerne til politiet og få hjælp

Man kan gennem netstedet aflevere eller uploade to af sine krypterede filer og eventuelt den e-mailadresse eller netadresse, som virussens bagmand har angivet. Hvis politiets og IT-firmaernes databaser rummer oplysninger om, hvordan man kan slippe fri, vil man få et link til en anvisning på, hvad man skal gøre. Alt foregår dog på engelsk.

Intel og Kaspersky Lab har selv fremstillet værktøjer - små programmer -, som kan gøre det af med nogle af løsesumsviraene.