Politi skal kunne overvåge private PCer via Internet

Politiet skal kunne installere skjulte programmer på potentielle terroristers computere, så politifolk kan gennemsøge dem via Internet, mener Tyskland og Østrig, der vil have muligheden indført i hele EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tyske politi skal have lov til at installere skjulte programmer på folks computere, så de kan blive gennemsøgt af politiet over nettet, uden at man ved det.

Det mener den tyske indenrigsminister, Wolfgang Schäuble, som vil have loven ændret. Den tyske højesteret besluttede nemlig i februar, at politiets brug af de såkaldte »trojanske heste« til gennempløjning af harddiske i computere med Internet-forbindelse er ulovlig. Kun normale ransagninger af den private ejendomsret er tilladt.

Også det nationale Datatilsyn er på hælene, ligesom menneskerettighedsspørgsmål og mulige overtrædelser af forfatningen diskuteres.

Nu har den østrigske indenrigsminister, Günther Platter, meldt sig som støtte til sin tyske kollega. Platter mener godt, at østrig i »nogle få, udvalgte sager« ved overvågning af potentielle terrorister og kriminelle samt i sager, der kan give mere end ti års fængsel, bør kunne benytte sig af trojanske heste. Han har samlet enighed om principperne for sådanne søgninger blandt de største partier i Østrig og vil nu have dem indført i hele EU.

Ekspert: Tænk jer om Stephan Engberg, direktør for Open Business Innovation, har i mange år arbejdet med netop personsikkerhed.

»Det er helt i orden, at politiet - når der er en helt konkret sag eller trussel - går i gang med alt, hvad der er til rådighed. Vi vil jo brokke os stort, hvis de ikke gjorde det. Det skal selvfølgelig stoppes. Men det er ikke helt fint, at man blot bygger det ind fra starten og nærmest trækker vod ved at samle al information op på folk uden sikkerhed for, at det ikke bliver misbrugt,« siger Stephan Engberg.

Han understreger, at man ikke skal være hellig.

»Der skal selvfølgelig være en rimelig grad af sporbarhed, men kontrollen skal ligge hos borgerne,« lyder hans formaning til politikerne.

(Opdateret kl. 14.30)