Politi ransager revisor i indiske Bagger-skandale

PricewaterhouseCoopers' kontor ransaget i milliardskandale, som truer Indiens omdømme.

Foto: Scanpix. Folk stimler sammen uden for PricewaterhouseCoopers' kontor, som reviderede regnskaberne for det skandaleramte Satyam. Foto: Noah Seelam, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Politiet ransagede tirsdag revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers kontorer i den indiske by Hyderabad i landets største finansskandale, der får selv IT Factorys fængslede direktør Stein Baggers svindel til at blegne.

PricewaterhouseCoopers var revisor for IT-firmaet Satyam, der er Indiens fjerdestørste softwareleverandør, og som de to danske IT-selskaber KMD (tidligere Kommunedata) og NNIT (tidligere Novo Nordisk IT) bruger til programmøropgaver. På kundelisten står også store virksomheder som Nestlé og General Motors.

94 procent var varm luft

Satyams medstifter og bestyrelsesformand indrømmede i sidste uge, at han havde svindlet for over en milliard dollars ved kunstigt at pumpe Satyams regnskaber op. 94 procent af alle indeståender og kontanter, som stod i kvartalsregnskabet fra september, var varm luft.

Bestyrelsesformand Ramalinga Raju sidder sammen med koncernfinansdirektøren og sin bror fængslet efter tilståelserne.

Skandalen har ramt Indien hårdt. Den indiske regering har indsat en ny tremandsledelse, der skal forsøge at få overblik og redde stumperne af selskabet, der har 53.000 ansatte. Triumviratet håber at kunne ansætte en ny koncernchef og finansdirektør inden for et par døgn.

Nervøse for Indiens omdømme

Den indiske nationalbank undersøger for øjeblikket, hvilken indflydelse skandalen får på lokale banker - altså om de er truet på deres eksistens.

Samtidig frygter investorer, at skandalen får indflydelse på udenlandske investorers lyst til at læggge penge og opgaver i landet, der har Asiens tredjestørste økonomi og gennem international udlicitering har aftaget et væld af opgaver.