Politi om Yousee-nedbrud: Det er en kæmpeopgave

Københavns Politi er på tredje uge fortsat i fuld sving med at finde frem til årsagen til det historiske nedbrud hos Yousee. En 51-årig mand er fortsat sigtet, mens hans forsvarsadvokat håber på snarlig afklaring.

Foto: Torkil Adsersen

Små tre uger inde i det nye år står de mest centrale spørgsmål i det historiske Yousee-nedbrud fortsat ubesvaret. Siden TDC 5. januar politianmeldte nedbruddet som en »bevidst, skadelig handling« har Københavns Politi arbejdet på højtryk for at nå til bunds i nedbruddet, der i størrelse er blevet kaldt historisk stor.

En 51-årig mand er sigtet efter straffelovens paragraf 193 og 291 og mistænkes for at have forårsaget nedbruddet. Han blev anholdt 5. januar og løsladt igen dagen efter, hvorved mysteriet voksede.

Ifølge vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen har man ikke afhørt den 51-årig mand siden, da man i øjeblikket er i gang med tekniske undersøgelser af »affekter« fra mandens hjem. Det drejer sig blandt andet om den 51-åriges telefon og computerudstyr.

»Et andet og lidt større spor er hele TDCs tekniske anlæg, som vi løbende undersøger sammen med teknikere fra TDC. Det er en kæmpe, kæmpe opgave, og det tager lang tid at at undersøge. Der er meget store mængder tekniske data, der skal efterforskes« siger Jens Møller Jensen.

»Det er lidt som at finde en nål i høstakken,« siger vicepolitiinspektøren, der oplyser, at man »kommer længere dag for dag«.

Han fortæller videre, at man ikke har afhørt andre mistænkte, og at man endnu ikke har en tidshorisont for hvornår, efterforskningen kan være afsluttet.

Ulla Wulff, der er forsvarsadvokat for den 51-årige, oplyser, at hendes klient fortsat nægter sig skyldig. Torsdag eftermiddag skal hun mødes med den 51-årige, hvor det foreløbig bevismateriale, politiet har overdraget, skal diskuteres.

»Men det kommer ikke til at tage lang tid, for der er ikke så meget,« siger hun.

Hun afventer samtidig en snarlig afklaring på, hvorvidt politiet vil opretholde sigtelsen permanent.

»Det kan være rigtig lang tid at gå, så det er mit håb, at man snart får en afklaring,« siger hun og oplyser, at den 51-årige håndterer hele situationen »godt«.

Nedbruddet hos Yousee startede omkring kl 16 nytårsaften. I løbet af de kommende timer mistede samtlige Yousee-kunder TV-signalet, og i løbet af aftenen var samtlige 1,2 millioner kunder uden TV-signal. For mange varede afbrydelsen til langt op ad dagen 1. januar. I kølvandet på nedbruddet iværksatte TDC en omfattende undersøgelse, og fem dage efter konkluderede man, at nedbruddet var resultatet af en bevidst handling.