Polens største brand inden for kød på danske hænder

Danish Crown kaster 1,3 milliard kroner på bordet for at få enekontrol over Sokolow, der er Polens stærkeste brand inden for kød.

Danish Crown blvie eneejer af den store, polske kødproducent Sokolow. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver eneste dag køber forbrugere i Tyskland, England og Polen masser af pølser, pålæg, bacon og andre forædlede mærkevareprodukter med navnet Sokolow. Produkterne kommer fra Polens største og stærkeste kødkoncern.

Det er et guldæg og en rigtig indtjeningsmaskine, Danish Crown nu sætter sig helt på ved at investere 1,3 milliard kroner i 100 procents ejerskab af Sokolow. Selskabets mærkevarer er så populære blandt forbrugerne i Polen, at Sokolow bliver kaldt Polens svar på Coca-Cola. 

Med investeringen bliver Europas førende selskab på forædlede kødprodukter Danish Crown eneejer af Polens største kødkoncern med 6.500 ansatte. Efter 10 års fifty-fifty partnerskab med finsk-svenske HKScan får Danish Crown fuld kontrol over det førende firma inden for forædlede svine- og oksekødsprodukter i Polen. 

»Vi har haft et rigtig godt samarbejde med HKScan gennem de ti år, hvor vi har oplevet en fantastisk vækst i både omsætning og indtjening. Vores klare mål er at fortsætte den udvikling, og her er et enstrenget ejerskab den rigtige vej at gå. På den måde kan Danish Crown koncernen i endnu højere grad få gavn af de synergier, der kan opnås mellem Sokolow og de øvrige dele af Danish Crown koncernen,« siger Danish Crowns koncernchef Kjeld Johannesen.

Sokolow solgte i det seneste regnskabsår, 2012-13, for 5,5 milliarder kroner.

Sokolow har syv slagterier. Gennem de seneste ti er år er der løbende blevet investeret. Senest er der etableret en ny pålægsfabrik og et nyt kreaturslagteri. Firmaet afsætter det meste af sin produktion i Polen, men Danish Crowns mål er at øge Sokolows salg af pølser, pålæg, bacon og andre mærkevarer markant uden for Polen. .Sokolow omsatte i regnskabsåret 2012-13 for 21 milliarder kroner.

Danish Crown cementerer med milliard-investeringen sin position som Europas førende inden for forædlede kødprodukter. Sidste år samlede Danish Crown sine fire forædlingselskaber, danske Tulip Company, britiske Tulip, amerikanske Plumrose og andelen af Sokolow i DC Foods.

DC Foods er storleverandør til en række store supermarkedsselskaber og sælger sine produkter i over 100 lande. Hovedvægten i DC Foods ligger fortsat i Europa. 

»Af de fire selskaber i DC Foods venter vi størst vækst i Sokolow,« siger koncerndirektør i DC Foods, Flemming Enevoldsen.