Polaris i strid med Finanstilsynet om Mols-Linien

Ny overraskende udvikling i opkøbsræset om Mols-Linien. Kapitalfonden Polaris overtager nu endelig omdiskuteret aktiepost fra Finansiel Stabilitet og Nykredit. Det sker efter strid med Finanstilsynet, erfarer Berlingske. Handlen forlænger processen med yderligere fire uger.

Mols Linien. Mols-linien færge afgang og ankomst fra Aarhus Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om Mols-Linien tager en ny og dramatisk drejning. Det betyder, at kapitapfonden Polaris' plan om at købe færgerederiet lider nyt tilbageslag.

For anden gang tvinges rederiet kort inden udløbet af sit eget bud til at ændre strategi, der forlænger og besværliggør den endelige overtagelse.

Efter en hård kamp om rederiet med Aarhus-rigmanden Henrik Lind, der så sent som i onsdags varslede et højere bud end Polaris, sadler Polaris nu om og køber en omstridt aktiepost på godt 46 pct. i Mols-Linien fra Finansiel Stabilitet og Nykredit, som rederiet indtil nu havde et »uigenkaldeligt tilsagn« om at købe.

Berlingske erfarer imidlertid, at Finanstilsynet ikke har været enig i, at Polaris og Finansiel Stabilitet kunne lave denne aftale, og det tvinger Polaris til at revidere sine planer. Overtagelsen af aktieposten betyder, at Polaris nu skal fremsætte et såkaldt pligtmæssigt tilbud til de resterende aktionærer, hvilket i praksis forlænger hele processen yderligere fire uger. Finanstilsynet har ingen kommentarer til Berlingskes oplysninger.

Polaris' bud, som lyder på 40 kr. per aktie, udløb ellers på mandag 24. august. Men den budfrist blev forstyrret, da Henrik Lind i onsdags varslede, at han ville byde 41 kr. per aktie. Selv om bestyrelsen i Mols-Linein afviste det, og sagde, at det ikke var et bud, fik det konsekvenser for Polaris.

For Finanstilsynet er ifølge Berlingskes oplysninger enig med Henrik Lind i, at hans mulige bud har opsættende virkning og dermed udsætter Polaris bud med yderligere fire uger. Trods hårde diskussioner mellem kapitalfonden og tilsynet står Finanstilsynet fast på det. Det koster nu Polaris, der oprindeligt varslede deres bud på Polaris 3. juli, en forlængelse på fire uger mere.

Polaris' ledende partner, Jan Johan Kühl, vil ikke kommentere Berlingskes oplysninger om uenigheden med Finanstilsynet.

»Det, der overraskede os, er, at der overhovedet kom et andet bud. Til min viden er der ikke nogen uenighed med Finanstilsynet om vores uigenkaldelige tilsagn eller vores tilbud. Jeg synes, tilsynet har ageret meget professionelt og hurtigt,« siger han til Berlingske Business.

Han håber, at Polaris nu langt om længe kan få skabt ro om Mols-Linien, hvilket også var planen, da Polaris for 14 dage siden forhøjede sit bud fra 34 kr. til 40 kr. per aktie.

»Vi fik ikke skabt ro om processen, og det er på en eller anden måde lykkedes skabe usikkerhed om vores mulighed for at købe de 46 pct. af aktierne fra Finansiel Stabilitet og Nykredit, som vi har uigenkaldeligt tilsagn på at købe. Så for at skabe fornyet ro, så er det letteste bare at få handlet den aktiepost, så den bliver vores,« siger Kühl med slet skjult henvisning til Henrik Linds varslede bud på 41 kr. per aktie forleden.

»Nu har vi købt godt 76 pct. af aktierne, og de er vores. En teknisk konsekvens af det er så, at vi skal komme med et pligtmæssigt tilbud,« siger Kühl.

Hvorfor købte I så ikke bare de aktier fra starten?

»Jamen, det er der en masse tekniske forklaringer på, men hvis jeg tænker tilbage, så ville det også have været det rareste at have gjort. Det er vand i åen, og nu gør vi det så,« siger Polaris-direktøren.

Han afviser, at det er en bet, selv om det nu er anden gang, at kapitalfonden tvinges til at ændre strategi midt i opkøbsprocessen.

»Vi mener ikke, det er et tilbageslag. Nu har vi købt aktierne, så vi kan komme i gang med at arbejde med selskabet som ejere, og det vil vi gøre hurtigst muligt,« siger han.

Foreningen Mols-Liniens Småaktionærer, som er i mod Polaris' overtagelse til den nuværende pris, meddelte fredag, at den repræsenterer over 9 pct. af aktiekapitalen i Mols-Linien og tæller mere end 300 små aktionærer. Sammen med de aktier, som Henrik Lind allerede ejer, kan det dermed blive svært om ikke umuligt for Polaris at nå de ønskede 90 pct. af aktierne, som muliggør en tvangsindløsning af de resterende 10 pct., så selskabet dermed automatisk kan pilles af Fondsbørsen, som Polaris ultimativt ønsker.

»Får vi ikke 90 pct., er vores plan fortsat at afnotere, som vi hele tiden har sagt,« siger Jan Johan Kühl.

Som tidligere beskrevet i Berlingske Business er der dog usikkerhed om, hvorvidt det i så fald vil være muligt for Polaris at afnotere aktien.