Plastic Logic udfordrer Amazons Kindle

Britiske Plastic Logic går til angreb på Amazons Kindle med den nye e-læser Que.

Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke ligefrem fordi verden mangler læseapparater til elektroniske bøger. Men der er altid plads til at gøre det bedre. Britiske Plastic Logic mener i hvert fald, at man kan gøre det bedre end Amazons Kindle med sin nye Que Pro Reader.

Der er flere grunde til, hvorfor lige netop denne e-læser er mere interessant end alle de andre produkter. Der er investeret mere end to milliarder kroner i udviklingen af Que, der har taget mere end ti år. Teknologien bygger på forskning fra Cambridge University.

Det afgørende gennembrud ligger i enhedens skærm, som bruger plast i stedet for glas. Plastic Logic har taget patent på teknologien, og i øjeblikket er der kun én fabrik i verden, i Dresden, der kan fremstille de store plast-skærme.

Que har samme størrelse som et stykke A4-papir – 8,5 x 11 tommer – og plast-skærmen har en diameter på 10,7 tommer. Det er større end skærmen i Kindle DX, der først nu kan købes i andre lande end USA. Tykkelsen for hele enheden er på mindre end en centimeter og den vejer omkring 500 gram.

Ligesom Kindle DX er Que Pro Reader for stor til at erstatte en paperback-bog – den er mere velegnet til magasiner, aviser og teknisk dokumentation.

Plastic Logic går da også efter det professionelle marked – og prisen på henholdsvis 800 og 650 dollar (8 og 4 GB) vil nok også afskrække de fleste private. Kindle DX koster til sammenligning lidt under 500 dollar, og den normale Kindle kan fås for det halve.

De to Que-modeller har begge WLAN og den dyre udgave er desuden udstyret med 3G, mens den billige må nøjes med Bluetooth.

Der er ingen knapper – hele betjeningen sker over den berøringsfølsomme skærm – og der er heller ingen nogen browser eller mailprogram.

Que kommer på markedet senere i år – i første omgang kun i USA – og den er indtil videre bundet op til Barnes & Nobles onlinebutik, hvor der ligger omkring en million e-bøger.