Pladeselskaber skal finde nye måder at tjene penge på

EU til musik- og filmindustrien: Skab nogle nye forretningsmodeller!

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piratkopiering gør livet svært for musik- og filmselskaber. Løsningen er at finde nye måder at tjene penge.

Det er budskabet i et grønpapir, et diskussionsdokument, som EU-Kommission i dag har åbnet for høring.

Pladeindustrien har i mange år været udfordret af nye måder at lytte til musik på end blot de traditionelle, CD, LP'er og lignende musikmedier, som forbrugeren skulle købe i en butik. Til gengæld har branchen haft vanskeligt ved at finde en ny måde at tjene penge på.

Men musikindustrien må tænke sig godt om og finde nye indtægtskilder, fortæller EU.

”…dele af indholdsindustrien, specielt industrien med indspillet indhold, er blevet hårdt ramt af piratkopiering og tab af salg af fysiske medier (CD, DVD), hvilket har skadet deres udvikling, sænket deres indtjeningsmuligheder og konsekvent begrænset deres potentiale for at skabe jobs og investeringer. Derfor må industrien udvikle nye og innovative modeller,” står der i det nye grønpapir fra kulturkommissær Androulla Vassiliou.

Dokumentet lægger op til diskussion og viser, EU-Kommissionens politik på et område. På baggrund af høringssvar kan EU-Kommissionen komme med et hvidpapir og siden helt ny lovgivning på området.

Kulturindustrien i Europa er vigtig, fordi den giver arbejde til fem millioner europæere og står for 2,6 procent af unionens samlede værdiskabelse (BNP), skriver EU-Kommissionen.

Grønpapiret kan ses som et vink med en vognstang til en musikindustri, der længe har haft problemer med at bevæge ud i nye områder. I Danmark har rettighedsorganisationen IFPI og musikerorganisationen KODA eksempelvist skændtes om, hvilken organisation der var skyld i, at en ny musiktjeneste, Spotify, ikke var på det danske marked.

EU-Kommissionen anerkender også, at det kan være svært for musikselskaberne at skabe nye penge, eftersom det ikke er sikkert, at de nye tjenester vil skabe den indkomst, som industrien har brug for.

”En forretningsmulighed for at reagere på disse strukturelle ændringer afhænger også i høj grad af firmaets størrelse og dets forhandlingsvægt vis-à-vis de nye digitale butikker,” står der blandt andet i grønpapiret.