Pladebutikkens festdag har både hit og skidt

Tredje lørdag i april holder pladebutikkerne deres årlige festdag, Record Store Day. Her er det både muligt at finde guld og dyrt bras.

Tredje lørdag i april holder pladebutikkerne deres årlige festdag, Record Store Day. Her er det både muligt at finde guld og dyrt bras. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagbevægelsen har 1. maj - pladebranchen har Record Store Day. Dagen er opfundet for at sætte fokus på de mange pladeforretninger verden over, der har overlevet nedgangen i salget af musik i fysisk form.

På denne dag udkommer cirka 500 forskellige udgivelser. Noget er så eksklusivt, at man skal stå i kø foran butikken inden åbningstid, mens andet er ligegyldigheder, der er pakket pænt ind.

Her får du gode råd til, hvilke lp'er du med fordel kan investere i og gemme til dårligere tider.

For Jesper S. Hansen, som er medejer af specialpladeforretningen Sound Station på Frederiksberg, falder de interessante udgivelser i tre kategorier: Spændende genoptryk, eksklusive genoptryk og så det, man ikke hører så tit.

»Der kommer flere ting, der er uopdrivelige på streamingtjenester, og som vil koste tusindvis af kroner på vinyl. Så det er jo godt, at man laver genoptryk,« siger han.

For eksempel bliver Mew-albummet And The Glass Handed Kites endelig udsendt på vinyl. Og netop den vinyl er en god investering uanset pris, for den bliver sandsynligvis kun mere værd med tiden.

Sidste år genudsendte bandet The White Stripes et af sine album på vinyl til en svimlende pris af cirka 350 kroner. Under et år senere sælges den på nettet for minimum 500 kroner.

Mange af vinylerne er ikke kun dyre, fordi de trykkes i en god kvalitet og med et flot cover. Det er simpelthen pladeselskabernes måde at få del i de penge, vinylerne senere bliver solgt for på nettet.

Af samme grund sælger de fleste pladebutikker kun ét eksemplar per kunde, da man netop har kedelige erfaringer med, at pladerne bliver sat dyrt til salg på nettet.

Vil man have en chance for at få fingre i de mere eftertragtede vinyler, skal man dukke op inden for en time efter åbningstid.

Generelt er udgivelserne med danske kunstnere i høj kurs, forklarer Mette Christensen, som er medejer af pladeforretningerne Route 66 i Aarhus og København.

»I år kommer der vinyler med gamle danske grupper som Den gamle mand og havet og Pan. Udgivelser der ellers har været uopdrivelige. Så kommer L.O.C. albummet Inkarneret, der aldrig har været ude på vinyl tidligere,« siger Mette Christensen på spørgsmålet om, hvad der er særligt interessant i år.

Det er dog ikke alle udgivelser, der er lige spændende.

»Der kommer mange ligegyldige og hundedyre udgivelser, der slet ikke er pengene værd. Dem prøver vi at komme uden om,« siger hun.

Typisk drejer det sig om endnu et genoptryk af legendariske hits eller albums, der så trykkes for 20. gang i en ny farve vinyl.« En 7" vinyl (en lp-single) med et indhold, der er set mange gange før til omkring 100 kroner er bare ikke særligt sjovt, forklarer hun.

Record Store Day:

  • Titlerne kan ikke forudbestilles - du bliver nødt til at møde op.
  • Titlerne sælges typisk ikke over nettet. Overskydende titler kan dog købes senere.
  • Pladebutikkerne aner ikke, hvad de får af alt det, de har bestilt. De kan derfor ikke love dig noget.
  • Der er over 500 udgivelser på dagen. Mange af dem kan dog ikke købes i Europa. Den komplette liste over udenlandske udgivelser kan ses her: recordstoreday.com/specialreleases.

Kilder: Sound Station og Route 66.