Piratkopister får trukket stikket

Tredje gang man bliver taget i at piratkopiere film eller musik, bliver stikket trukket ud.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu givet grønt lys for, at folk, der sender eller henter piratkopierede film eller musiknumre, kan blive udelukket fra Internet.

Europa-Parlamentet har sagt ja til den såkaldte telepakke, som blandt andet rummer den nye straf. Den skal dog først falde, tredje gang man bliver taget i ulovligheder. Indtil da vanker der advarsler.

Frygt for »et sovjetisk Internet«

Borgerrettighedsforkæmpere mener, at myndighederne dermed griber ind i nettets frie og demokratiske natur, som netop er at give alle adgang til nettet. De frygter, at der nu skabes »et sovjetisk internet«.

»I morgen kan populære programmer som Skype eller sågar Firefox ende med at blive erklæret ulovlige i Europa, hvis de ikke bliver godkendt af en administrativ myndighed,« siger en talsmand for organisationen Foundation for a Free Internet Infrastructure (FFII).

Nægter at være politi

Også Internet-udbyderne - altså de firmaer, som sælger adgang til nettet - protesterer, fordi den nye lov vil gøre dem til en slags Internet-politi med forpligtelser til at patruljere.

Beslutningen kommer efter pres fra især film- og musikselskaber, som mener, at de mister milliarder af kroner på piratkopieret materiale, som ophavsmændene - forfattere, komponister og kunstnere - ikke får penge for, når det ulovligt kopieres og lægges frit ud til alle.

Den britiske europaparlamentariker Malcolm Harbour mener, at kritikken er forfejlet, og at telepakken handler om »at forbedre brugerens rettigheder«.